Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παράταση στο πακέτο με τα 28 δισ.

Νομοθετική ρύθμιση για την παροχή και νέων κρατικών ενισχύσεων σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου!

Φρέσκο κρατικό χρήμα, νέες προκλητικές διευκολύνσεις και δυνατότητες για τις μερίδες της πλουτοκρατίας ξεκίνησε να μοιράζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επέκτασης της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, του νόμου δηλαδή που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα ποσά του πακέτου που έχουν μείνει αδιάθετα. Η ρύθμιση έρχεται να στηρίξει και πάλι τους τραπεζίτες που φαίνεται να ενδιαφέρονται πρώτα και κύρια για το κομμάτι των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων. Είναι φανερό πως βλέπουν μπροστά τους δυσκολίες στην άντληση φτηνών κεφαλαίων εξαιτίας και της αντίστοιχης κατάστασης που διαμορφώνεται με τα επιτόκια του κρατικού χρέους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεζουμίζοντας τα λαϊκά στρώματα πηγαίνει χέρι χέρι με τους άρπαγες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου παρέχοντας και νέες προκλητικές διευκολύνσεις.

Οι ευεργετικές διατάξεις έληγαν στις 30 του Δεκέμβρη του 2009. Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις επεκτείνει χρονικά εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Στη ρύθμιση δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε νέα καταληκτική ημερομηνία. Να σημειωθεί πως Κομισιόν, τραπεζικό κεφάλαιο και οι άλλες μερίδες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας σχεδιάζουν τις «στρατηγικές εξόδου» από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης με τη «σταδιακή απόσυρση» των μέτρων ενίσχυσής τους που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπισή της.

Οι τραπεζίτες δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για παραπέρα αύξηση της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο παρά μόνο για το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων. Η αιτιολογική έκθεση του ν/σ φαίνεται να ακροβατεί γύρω από τις αποφάσεις της ΕΕ. Ειδικά για τη συμμετοχή του κράτους (κεφαλαιακές ενισχύσεις) σημειώνεται ότι έτσι «επιτυγχάνεται η θεσμοθέτηση κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κρίνεται ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο σκέλος του νόμου που αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, όταν οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το επιτρέψουν». Η παραμονή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών - σύμφωνα και με τον αρχικό νόμο - μπορεί να διαρκέσει το πολύ μέχρι 5 χρόνια. Η υποχρέωση των τραπεζών για τη «διευκόλυνση» είναι να καταβάλουν 10% της κρατικής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται προσαύξηση στο 12%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ