Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Εργαλείο υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τις διαδικασίες του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

Ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα, τονίζοντας ότι υπάρχει άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος, που δεν είναι η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ αλλά ο προσανατολισμός του.

Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης αποτελούν «βασικά εργαλεία υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι σήμερα καλούνται να εξυπηρετήσουν «την επιτάχυνση της υλοποίησης της αντιδραστικής στρατηγικής της Λισαβόνας» που σημαίνει πρόσφορο έδαφος για ιδιωτικές επενδύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι πόροι των διαφόρων ΚΠΣ δεν είναι τίποτα άλλο από χρήματα των εργαζομένων. Είναι δηλαδή τμήμα της συγκεντρωμένης υπεραξίας σε κοινοτικό επίπεδο». Μάλιστα, σχολιάζοντας τα διαχρονικά επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περί κονδυλίων αναζωογόνησης της οικονομίας, σημείωσε ότι τα 24 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ αντιστοιχούν «με το 55% των χρημάτων που πρέπει να δώσει το ελληνικό δημόσιο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, για τους τόκους και τα χρεολύσια μέσα στο 2010». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι «το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας» έτσι «δεν έχει μέσα ζητήματα που αφορούν άμεσες λαϊκές ανάγκες» σχολιάζοντας πως «και εκεί ακόμη που θέλετε να ικανοποιήσετε κάποιες λαϊκές ανάγκες, το αξιοποιείτε για να τις εμπορευματοποιήσετε. Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων έργων, πανάκριβα διόδια, ιδιωτικοί δρόμοι, ιδιωτικά λιμάνια, ιδιωτικά αεροδρόμια, ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θέμα του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων λέγοντας ότι «ενώ θα μπορούσε να είχε "βουλώσει" κάποια ζητήματα, σήμερα έχει ενταχθεί και λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΕΣΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ