ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΟΣΣΑ - ΟΗΕ
Συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές υπό τον ΟΗΕ

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τις συμμαχίες της θέλει να συμμετάσχει πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Associated Press

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τις συμμαχίες της θέλει να συμμετάσχει πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Μερίδιο στις ιμπεριαλιστικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διεκδικεί και φαίνεται να παίρνει ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με Αρμενία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Ετσι, στις 18 Μάρτη οι Γενικοί Γραμματείς του ΟΗΕ και του ΟΣΣΑ, Μπαν Κι Μουν και ο Νικολάι Μπορντιουζά αντίστοιχα, υπέγραψαν στη Μόσχα Διακήρυξη Συνεργασίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε τη συνδρομή του πολιτικο - στρατιωτικού οργανισμού του ΟΣΣΑ «για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και για πιο πρακτικά ζητήματα όπως η διασυνοριακή εγκληματικότητα, το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών».

Με την υπογραφή της Διακήρυξης ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της πολιτικής και νομικής βάσης για τη συνεργασία των δύο οργανισμών και την αναγνώριση του ΟΣΣΑ από τον ΟΗΕ ως περιφερειακής οργάνωσης, δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Ο Τσούρκιν σημείωσε ακόμη πως ΟΗΕ και ΟΣΣΑ έχουν καλές δυνατότητες για συνεργασία στον ειρηνευτικό τομέα, και πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να αυξήσει το δυναμικό της στις επιχειρήσεις στήριξης της ειρήνης. Σήμερα σε στρατιωτικές δυνάμεις των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν πάνω από 350 Ρώσοι.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις «στήριξης της ειρήνης» τόσο στο έδαφος των κρατών - μελών του Οργανισμού, όσο και σε άλλες περιοχές - βάσει απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε στις 2 Μάρτη.

Να σημειωθεί πως ανάλογο ντοκουμέντο έχει υπογράψει ο ΟΗΕ και με το ΝΑΤΟ και με τη νέα εξέλιξη η Ρωσία φαίνεται να επιτυγχάνει έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της των τελευταίων χρόνων, δηλαδή τη διεθνή αναγνώριση του ΟΣΣΑ και τη συμμετοχή του στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπου Γης.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Κοντά σε μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.--

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η υπογραφή μιας νέας συνθήκης για τον «πυρηνικό αφοπλισμό» ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σε αντικατάσταση της «START 1» που εξέπνευσε στις αρχές του Δεκέμβρη του 2009. Τα παραπάνω υποστήριξαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν στον Τύπο.

Η Κλίντον, που έφθασε αργά την Τετάρτη στη Μόσχα, υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος για μια νέα συμφωνία, η οποία, όπως ανέφερε, θα υπογραφεί σύντομα. Από τη μεριά του, ο Ρώσος ομόλογός της, ισχυρίστηκε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε τελικό στάδιο». Οι ΗΠΑ φέρεται να κατέχουν πάνω από 2.000 πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία γύρω στα 3.000. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το περασμένο Ιούλιο συμφωνήθηκε να μειώσουν τα πυρηνικά τους στα επίπεδα των 1.500 και 1.675. Η καθυστέρηση στην υπογραφή μιας νέας συνθήκης οφείλεται και στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, για την οποία αντιδρά η Ρωσία.

Τον περασμένο Φλεβάρη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αναμένεται μια υπογραφή νέας συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 12 και 13 Απρίλη.

Πάντως, η Κλίντον αναμένεται να μετάσχει σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ), στην οποία θα παραβρεθεί και ο Τζ. Μίτσελ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί τόσο με το Ρώσο Πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ όσο και με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΗΠΑ
7,3 εκατομμύρια έγκλειστοι

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας στους 100 Αμερικανούς ενήλικες ή 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι έγκλειστοι σε κρατικά σωφρονιστικά ιδρύματα επισήμως, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου «Pew Center on the States», όπου σημειώνεται ότι αν και υπήρξε μικρή κάμψη για το 2009 ο συνολικός αριθμός των φυλακισμένων έχει αυξηθεί κατά 705% από το 1973!

Σύμφωνα με την έρευνα του «Pew Center» ο αριθμός των φυλακισμένων στις πολιτειακές φυλακές το Γενάρη του 2010 μειώθηκε κατά 0,4%, σε 1,4 εκατ. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του πληθυσμού των εγκλείστων στη χώρα από το 1972, ανέφερε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η μικρή αυτή πτώση σηματοδοτεί κάποια τάση καθώς σημειώνει ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο του 2009 αν και ο αριθμός των φυλακισμένων μειώθηκε σε 27 πολιτείες, σε 23 αυξήθηκε. Επίσης, οι κρατούμενοι στις ομοσπονδιακές φυλακές συνέχισαν να αυξάνονται: προστέθηκαν σε αυτούς 6.838 (3,4%), και ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τους 208.118 - είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τον Ανταμ Γκελμπ, διευθυντή του τμήματος έρευνας για θέματα ασφάλειας των πολιτών στο «Pew Center», παρά το γεγονός ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς - ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς - ενδεχομένως συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των εγκλείστων, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η μείωση.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η έρευνα αφορά αποκλειστικά τις ομοσπονδιακές ή πολιτειακές φυλακές και δεν αναφέρονται καθόλου στοιχεία όσον αφορά τις ιδιωτικές φυλακές, που έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας, αλλά ακόμη και τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Εξάλλου, το ίδιο το «Pew Center», το Μάρτη του 2009 είχε δώσει στη δημοσιότητα έκθεσή του για το σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος, όπου ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που βρίσκονται με κάποιο τρόπο στο σωφρονιστικό σύστημα - στις φυλακές, με αναστολή ή υπό επιτήρηση - αγγίζουν τα 7,3 εκατομμύρια ή απλώς είναι 1 ανά 31 Αμερικανούς ενήλικες.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέος ενισχυμένος «τρομονόμος»

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ενα νέο ενισχυμένο «τρομονόμο» έφερε χτες προς συζήτηση με νομοσχέδιο στην ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας η κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ, με το οποίο υποτίθεται πως θα «εξισορροπηθούν» οι διευρυμένες εξουσίες των αντιτρομοκρατικών αρχών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων, το νέο τρομο-νομοσχέδιο θα προβλέπει: Α) Αστυνομικές εφόδους σε κτίρια χωρίς ένταλμα εισαγγελέα σε «έκτακτες καταστάσεις» εφόσον κριθεί πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Β) Επτά μέρες κράτησης ενός υπόπτου για τρομοκρατία χωρίς ένταλμα εισαγγελέα, από το ένα 24ωρο που ήταν σήμερα και το οποίο «τεντωνόταν» και «κοβόταν» στα μέτρα των διωκτικών αρχών με τρόπο ώστε να διαρκεί ακόμη και 12 μέρες, όπως φάνηκε το 2007 με την άδικη δίωξη Ινδού γιατρού για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Γ) Επίσης, μία οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» θα διατηρείται στη μαύρη λίστα των αυστραλιανών διωκτικών αρχών επί τρία (αντί δύο) χρόνια (που ίσχυε ως σήμερα).

Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μακλίλαντ μιλώντας στη Βουλή υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση είναι «αφοσιωμένη στο στόχο εκπλήρωσης της κυβερνητικής ευθύνης για προστασία της Αυστραλίας, του λαού και των συμφερόντων της». Στην ουσία, όμως, και αυτός ο τρομονόμος ενισχύει τις εξουσίες των διωκτικών αρχών με πρόσχημα την τρομοκρατία και απώτερο στόχο τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δραστικές περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάγια στο στόχαστρο του κεφαλαίου βρίσκεται η Παιδεία τόσο για τον έλεγχο της «παραγωγής» αποφοίτων όσο και ως τομέας επιχειρηματικής δράσης. Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης χτυπιέται ό,τι έχει απομείνει ως δημόσιο σχολείο ή πανεπιστήμιο. Τα σκήπτρα στην ολομέτωπη επίθεση στο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας με τις δραστικές περικοπές σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν οι ΗΠΑ αλλά και η Βρετανία καθώς φαίνεται ακολουθεί κατ' πόδας.

Στη Βρετανία, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί προς το παρόν κυρίως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Κονδυλίων της Αγγλίας (HEFCE), ανακοίνωσε μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,6% σε σχέση με το 2009 για το ακαδημαϊκό έτος 2011 πράγμα που θα πλήξει τα μισά πανεπιστήμια της χώρας.

Το πρόγραμμα περικοπών που φτάνει τις 500 εκατομμύρια λίρες και αφορά μεγάλο τμήμα των Πανεπιστημίων, ακόμη και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ θα αντιμετωπίσουν μειώσεις στη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος με μεγαλύτερο χαμένο το London School of Economics, που θα λάβει 11,9% λιγότερες κρατικές επιχορηγήσεις σε σχέση με το 2009.

Από την Ενωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που εκπροσωπεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, εκφράστηκαν φόβοι για περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση των φοιτητών στις τάξεις ενώ οι ακαδημαϊκοί προειδοποίησαν ότι θα πληγεί η ποιότητα των μαθημάτων και της διδασκαλίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές για το 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ