Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Κοντά σε μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.--

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η υπογραφή μιας νέας συνθήκης για τον «πυρηνικό αφοπλισμό» ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σε αντικατάσταση της «START 1» που εξέπνευσε στις αρχές του Δεκέμβρη του 2009. Τα παραπάνω υποστήριξαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν στον Τύπο.

Η Κλίντον, που έφθασε αργά την Τετάρτη στη Μόσχα, υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος για μια νέα συμφωνία, η οποία, όπως ανέφερε, θα υπογραφεί σύντομα. Από τη μεριά του, ο Ρώσος ομόλογός της, ισχυρίστηκε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε τελικό στάδιο». Οι ΗΠΑ φέρεται να κατέχουν πάνω από 2.000 πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία γύρω στα 3.000. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το περασμένο Ιούλιο συμφωνήθηκε να μειώσουν τα πυρηνικά τους στα επίπεδα των 1.500 και 1.675. Η καθυστέρηση στην υπογραφή μιας νέας συνθήκης οφείλεται και στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, για την οποία αντιδρά η Ρωσία.

Τον περασμένο Φλεβάρη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αναμένεται μια υπογραφή νέας συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 12 και 13 Απρίλη.

Πάντως, η Κλίντον αναμένεται να μετάσχει σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ), στην οποία θα παραβρεθεί και ο Τζ. Μίτσελ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί τόσο με το Ρώσο Πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ όσο και με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ