ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί το λαό με το διπλό πέλεκυ ΕΕ - ΔΝΤ

Στη σκιά της συζήτησης για το πού θα βρεθεί φτηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία, τα αντιλαϊκά μέτρα μπαίνουν στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου

Η συζήτηση για το ποιος θα δανείσει φτηνότερα την κυβέρνηση δεν αφορά στα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά αυτά της πλουτοκρατίας

*

Η συζήτηση για το ποιος θα δανείσει φτηνότερα την κυβέρνηση δεν αφορά στα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά αυτά της πλουτοκρατίας
Την ίδια ώρα που τα αντιλαϊκά πακέτα μπαίνουν στη ζωή και στην τσέπη εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου, αφαιμάσσοντας εισοδήματα και καταργώντας δικαιώματα, η κυβέρνηση φροντίζει να συντηρεί όλα τα σενάρια γύρω από το «σχέδιο οικονομικής στήριξης», αναζητώντας πηγή «δανεισμού» είτε στις χώρες της ΕΕ είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να εξασφαλίσει το φτηνότερο δυνατόν χρήμα για την πλουτοκρατία.

Στη συνεδρίαση του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου τέθηκαν επί τάπητος οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και το νέο φοροεισπρακτικό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα πλήξει τα λαϊκά νοικοκυριά, κλιμακώνοντας την αντιδραστική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, παρουσίασε ένα προσχέδιο του Ασφαλιστικού που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, την εξίσωση των ηλικιακών ορίων γυναικών και ανδρών στο δημόσιο για τους ασφαλισμένους πριν το 1993, καθώς και το σύνολο των διαρθρωτικών ανατροπών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι η επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου μέσα στον ερχόμενο μήνα, όπως τόνισε και χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη - δόθηκε χτες στους υπουργούς για να το μελετήσουν - οριστικοποιήθηκαν η κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο α' κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εγκρίθηκαν τα νέα φορομπηχτικά χαράτσια.

Μέσα στο 2010 οι σαρωτικές ανατροπές

«Τα σημερινά μέτρα για μας οδηγούν στην επόμενη φάση μιας μεγάλης προσπάθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία. Φανερώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης σημείωσε: «Αυτό κάνουμε με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με μεγάλες ανατροπές και τομές που θέτουν νέες βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Μιλώντας τη γλώσσα της πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους σχεδιασμούς που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών σαν «τις βάσεις μιας διαφορετικής Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις παθογένειες δεκαετιών (...) που θα φέρουν ξένες επενδύσεις και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού και κάνοντας το άσπρο μαύρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φορολογική δικαιοσύνη» αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, που θα επιφέρει «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ισότιμη κατανομή βαρών αλλά και πλούτου»(!) Πίσω από δημαγωγικές κορόνες προσπάθησε να κρύψει ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν νέους έμμεσους και άμεσους φόρους, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «χρηματοπιστωτική οικονομική και κοινωνική κρίση», ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το 2010 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων» και σημείωσε πως η κυβέρνηση «πέρασε το πιο σκληρό πακέτο λιτότητας στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το σκληρότερο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Και ξεκαθάρισε: «Tο μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Αλλαγή του φορολογικού συστήματος, του συστήματος ασφάλειας, μείζονες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Συντηρεί όλα τα σενάρια

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης, συντηρούσε το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι που έχει στήσει η κυβέρνηση στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από τη «δανειοδότηση» της ελληνικής οικονομίας.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ που πυροδοτεί η ίδια η κυβέρνηση. «Η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιζητά «μια ευρωπαϊκή λύση».

Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι όλα θα κριθούν «μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ», αφήνοντας ορθάνοιχτο το δρόμο για το ΔΝΤ.

Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν αποτέλεσμα της «αρνητικής ανταπόκρισης» των καπιταλιστικών αγορών, που εκδηλώθηκε με την αύξηση των επιτοκίων στο ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σημείωσε ότι παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση «δεν έχουμε τις διευκολύνσεις που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα χρήματα, παραδείγματος χάριν». Σημείωσε μάλιστα ότι «αν μιλούσαμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα μας ζητήσουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη κάναμε»,δείχνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το σενάριο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας με δημοσιογράφους, παρουσίαζε δύο εναλλακτικά σενάρια για το δανεισμό της χώρας: «Γίνονται προσπάθειες να υπάρξει διμερής δανεισμός της Ελλάδας από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τη Γερμανία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα αναζητήσουμε αμφότερα δάνειο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ».

Παρασκηνιακές επαφές, διαρροές και εκτιμήσεις

Διευρυμένες επαφές με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα έχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Την παρουσία του κλιμακίου επιβεβαίωσε χτες με επίσημη ανακοίνωση το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τρίτη τα στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών και ανέλυσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θεωρείται δεδομένη και μάλιστα οι επιτελείς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού θεωρούν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Μάη.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν τις τελευταίες μέρες με έμφαση ότι «το ΔΝΤ προσφέρει άμεσα χρήματα και μάλιστα με επιτόκιο 2%», ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους «εκπροσώπους του ΔΝΤ είναι σε προχωρημένο στάδιο».

Την περασμένη Τρίτη η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη σε συνάντησή της με δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι «ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε διευρυμένες επαφές με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό», ενώ εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ είναι της τάξεως του 70%».

Καθόλου τυχαία, υπουργοί της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μάρτη, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει «έμπρακτη στήριξη» από τους Ευρωπαίους εταίρους, η κυβέρνηση είναι «αναγκασμένη να προσφύγει αλλού για δανεισμό».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ, μετά την επίσημη προσφυγή, θα ανοίξει στην Ελλάδα «πίστωση» μέχρι 30 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί νέο πακέτο μέτρων, το οποίο προσεγγίζει τα μέτρα που ούτως ή άλλως παίρνει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως:

-- Η περικοπή ενός επιπλέον 20% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Η ολοκλήρωση του «νομοθετικού εκσυγχρονισμού» για τη δημιουργία του νέου τοπίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά.

Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση στελεχών του ΔΝΤ πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επωμιστεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα. Στο φόντο αυτής της εκτίμησης οργιάζουν τα σενάρια για την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών «συναινέσεων» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και να χειραγωγηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τεχνητό το δίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την περιοδεία στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος

Κατά τη χτεσινή περιοδεία στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωσή της τόνισε:

«Οπως επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικό και τεχνητό, το ίδιο ισχύει και για το δίλημμα ΕΕ ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο λαός επιτέλους, τούτη την ώρα, να κάνει μια επιλογή: 'Η θα στηρίζει τα κόμματα της πλουτοκρατίας ή θα ανασυντάξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα παρεμποδίσει τα καινούργια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και θα ανοίξει το δρόμο για ριζική αλλαγή.

Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ