Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκηνιακές επαφές, διαρροές και εκτιμήσεις

Διευρυμένες επαφές με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα έχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Την παρουσία του κλιμακίου επιβεβαίωσε χτες με επίσημη ανακοίνωση το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τρίτη τα στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών και ανέλυσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θεωρείται δεδομένη και μάλιστα οι επιτελείς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού θεωρούν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Μάη.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν τις τελευταίες μέρες με έμφαση ότι «το ΔΝΤ προσφέρει άμεσα χρήματα και μάλιστα με επιτόκιο 2%», ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους «εκπροσώπους του ΔΝΤ είναι σε προχωρημένο στάδιο».

Την περασμένη Τρίτη η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη σε συνάντησή της με δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι «ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε διευρυμένες επαφές με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό», ενώ εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ είναι της τάξεως του 70%».

Καθόλου τυχαία, υπουργοί της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μάρτη, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει «έμπρακτη στήριξη» από τους Ευρωπαίους εταίρους, η κυβέρνηση είναι «αναγκασμένη να προσφύγει αλλού για δανεισμό».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ, μετά την επίσημη προσφυγή, θα ανοίξει στην Ελλάδα «πίστωση» μέχρι 30 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί νέο πακέτο μέτρων, το οποίο προσεγγίζει τα μέτρα που ούτως ή άλλως παίρνει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως:

-- Η περικοπή ενός επιπλέον 20% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Η ολοκλήρωση του «νομοθετικού εκσυγχρονισμού» για τη δημιουργία του νέου τοπίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά.

Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση στελεχών του ΔΝΤ πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επωμιστεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα. Στο φόντο αυτής της εκτίμησης οργιάζουν τα σενάρια για την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών «συναινέσεων» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και να χειραγωγηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ