Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ενδελεχή ενημέρωση για το Κυπριακό

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέδειξε για ακόμα μία φορά ως βάση λύσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για την πορεία των συνομιλιών και τις εξελίξεις, στη Λευκωσία.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, επί της διαδικασίας «πείσαμε το διεθνή παράγοντα ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι κυπριακή και με αυτό τον τρόπο αποκλείσαμε τη δυνατότητα επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, αλλά και την επιβολή σχεδίων από έξω».

Αναφερόμενος στο στόχο της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, που έχει υιοθετηθεί από τα ΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι προκαλούν έκπληξη οι αναφορές ότι «πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική», ξεκαθαρίζοντας ότι εγκατάλειψη αυτής της δέσμευσης «θα ήταν ολέθριο σφάλμα και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για την Τουρκία. Οπως λάθος θα είναι να εγκαταλείψουμε το διακοινοτικό διάλογο γιατί αυτός, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, υποβαθμίζει το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα διακοινοτικό. Τις διαπραγματεύσεις θα τις συνεχίσουμε, στηριγμένοι πάντοτε στην αρχή ότι "τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα"».

Τόνισε ότι το «Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και καταγραμμένες». Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει αυτό που αναμέναμε, δηλαδή την επίτευξη συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια του προβλήματος».

Τόνισε ότι «το καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη προόδου είναι το περιεχόμενο των προτάσεων που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι» και η «μη επίτευξη εντυπωσιακής προόδου οφείλεται στη διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και όχι γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναντήσεις. Οπου η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε διάθεση ανάλογη με τη δική μας, υπήρξαν συγκλίσεις. Δυστυχώς, σε πολλές από τις προτάσεις της η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τη στήριξη ασφαλώς της Αγκυρας, παρέμενε αμετακίνητη σε παλαιότερές της θέσεις».

Στην τοποθέτησή του ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δεν επιτευχθεί λύση δε θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για πολιτική σκοπιμότητα. Αναφερόμενος στις «υποχωρήσεις» που κατηγορείται ότι έχει αποδεχθεί επί του εθνικού θέματος, με αφορμή την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή αριθμού εποίκων μετά από τη λύση του Κυπριακού, υπενθύμισε πως αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια και δεν απορρίφθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι η «διαπραγμάτευση του Κυπριακού δεν είναι ένας λευκός πίνακας».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε «μη ικανοποιητική κατάσταση», διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ