Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προμήθειες με πολλαπλό κόστος για το λαό

Η προμήθεια του χαφιεδοσυστήματος C4i στόχο είχε να εξυπηρετήσει οικονομικά την πολυεθνική και να κάτσει στο σβέρκο του λαού

Όπως και κάθε άλλο μέσο παρακολούθησης, έτσι και το C4i είχε στο στόχαστρο το λαό, με το φερετζέ της «αντιτρομοκρατικής πρόληψης»
Όπως και κάθε άλλο μέσο παρακολούθησης, έτσι και το C4i είχε στο στόχαστρο το λαό, με το φερετζέ της «αντιτρομοκρατικής πρόληψης»
Τα κριτήρια επιλογής του διαβόητου συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I (υπεργολάβος του έργου ήταν η ΖΗΜΕΝΣ) σχετίζονταν περισσότερο με την υπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και με το χαφιεδισμό σε βάρος του λαϊκού κινήματος, παρά με την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας, όπως προπαγανδίζονταν την περίοδο της αγοράς του.

Αυτό διαφάνηκε χτες στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Καταθέτοντας ο Σ. Τραυλός που την επίμαχη περίοδο ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο ανατέθηκε να προχωρήσει την προμήθεια του έργου, είπε ότι ήταν επιλογή υψηλού ρίσκου αφού το έργο δεν μπορούσε να λειτουργήσει με την μορφή που είχε περιγραφεί στη σύμβαση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, παραδέχθηκε παρόμοιο σύστημα σε τέτοια έκταση δεν υπήρχε και υπήρχαν απλώς υποσυστήματα που λειτουργούσαν σε διάφορες πόλεις και για διάφορες περιπτώσεις. Και αυτός με τη σειρά του κατέθεσε ότι το C4I στο σύνολό του δε λειτούργησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Μάλιστα, ανέφερε ότι παρόμοιο μικρότερο σύστημα είχε αποτύχει στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο Μάντσεστερ δύο τρία χρόνια πριν από αυτό που προμηθεύτηκε η Ελλάδα. Ο Σ. Τραυλός αιτιολόγησε την απόφαση για την προμήθειά του στο κλίμα των πιέσεων που δεχόταν η χώρα μας για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην Εξεταστική κατέθεσε χτες και ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Ε. Βασιλάκος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τις διάφορες προμήθειες λειτουργούν υπέρ των προμηθευτών και κατά του δημοσίου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης επανέρχεται στο θέμα με τον ανακριτή της υπόθεσης «Ζήμενς», Ν. Ζαγοριανού και ζητάει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της προσωρινής αργίας. Εναντίον του Ν. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ