Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Πατάκη

Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο στη Νίκαια της Λάρισας

Ο Γ. Πατάκης μιλάει σε συγκέντρωση αγροτών στη Λάρισα, το 2001
Ο Γ. Πατάκης μιλάει σε συγκέντρωση αγροτών στη Λάρισα, το 2001
Μεθαύριο Κυριακή, 21 Μάρτη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη Νίκαια της Λάρισας, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννη Πατάκη, που «έφυγε» από τη ζωή, στις 10 Απρίλη του 2009.

Ο πρόωρος και αναπάντεχος χαμός του συγκλόνισε τους συντρόφους του στο ΚΚΕ, τους συναγωνιστές του στο αγροτικό και, γενικότερα, στο λαϊκό κίνημα, όλο το φτωχό κόσμο της Ελλάδας. Γιατί ο Γιάννης Πατάκης ανάλωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα για το ψωμί, το δίκιο και τ' όνειρο της φτωχολογιάς. Η αγωνιστική απουσία του είναι αισθητή, ιδιαίτερα στο αγροτικό κίνημα, που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων και του Κιλελέρ.

Ο Γιάννης Πατάκης, υπήρξε, επί 30 χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος και στη συνέχεια ευρωβουλευτής του, ο πρώτος αγρότης Ελληνας ευρωβουλευτής.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα κι επί πολλά χρόνια στο αγροτικό κίνημα κι ανάλογη ήταν η δράση του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου, εκτός από πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας, ήταν και υποψήφιος Νομάρχης Λάρισας, διετέλεσε και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

Ως συνδικαλιστής - ήταν πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ενώ διετέλεσε και μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ - ήταν ένας μαχητής των δρόμων που ανάλωσε όλη τη ζωή του στους πολύχρονους και σκληρούς αγώνες των ξωμάχων για να εξασφαλίσουν το καθημερινό ψωμί της οικογένειας κι ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά τους.

Για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας ήταν, είναι και θα είναι ο «δικός της άνθρωπος», «σάρκα από τη σάρκα της». Ο Γιάννης Πατάκης ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος στις κομμουνιστικές ιδέες του, αταλάντευτος στα κομμουνιστικά ιδανικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ