ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια και υποκρισία από το «Κουαρτέτο»

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη μετά και τις 6 ισραηλινές επιδρομές

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες και την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες και την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
ΜΟΣΧΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μ' ένα από τα γνωστά ευχολόγια ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) στη Μόσχα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού καταδικάζεται η ισραηλινή απόφαση για ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών σε εποικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητάται «να παγώσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα» και γενικώς «ν' αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες», καλούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να «αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις», αποστροφή που προαναγγέλλει νέο γύρο πιέσεων.

Η υποκρισία αυτή εκδηλώνεται λίγες ώρες μετά τις έξι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τη νύχτα, στη Λωρίδα της Γάζας με τέσσερις τραυματίες. Οι νέες αυτές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν αμέσως μόλις αποχώρησε από την περιοχή η ΥΠΕΞ της ΕΕ Κ. Αστον και ως ανταπάντηση στη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στο Ισραήλ με ένα νεκρό Ταϊλανδό εργάτη. Για την επιθετικότητα του Ισραήλ και τα «ευχολόγια» του Κουαρτέτου πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στη Χεβρώνα, στο Μπι'ιλίν και στο Να'αλίν της Δ. Οχθης και σε σημεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και άλλες αραβικές χώρες.

Πάντως το Κουαρτέτο εκτιμά ότι σε 24 μήνες μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία ειρήνης. Εκφράζει, δε, «ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα, ζητώντας το γρηγορότερο δυνατό να επιλυθεί η κρίση», αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφέρει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα υπάρχει εξαιτίας του φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ, αλλά και από τις ΗΠΑ και ΕΕ.

Η παλαιστινιακή πλευρά «καλωσόρισε» την ανακοίνωση αποκλείοντας, προς παρόν όμως, τις «έμμεσες συνομιλίες» όσο δε λαμβάνονται μέτρα που θα υποχρεώσουν την ισραηλινή πλευρά να εφαρμόσει όσα της ζητούνται.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υπέσκαπτε και αυτό το ευχολόγιο, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να παγώσει ο εποικισμός» και ότι «είναι μη ρεαλιστικό να τίθεται εκ των προτέρων χρονοδιάγραμμα». Ο Λίμπερμαν αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ, αν και η επίσημη σύνοδος ΕΕ - Ισραήλ αναβλήθηκε για τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, δεν αναβάλλεται περαιτέρω η επιστροφή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, στην περιοχή εντός των επομένων 24ώρων.

Η επιστροφή έρχεται να αποκλιμακώσει περαιτέρω την αμερικανο-ισραηλινή διπλωματική ένταση, μετά και από τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τηλεφωνικώς, στην Κλίντον, όπως είπε η ίδια. Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΪΝΤΙΟΥ
«Θετική κινητικότητα» της Ελλάδας για αναγνώριση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πριν καλά - καλά αναβαθμιστεί ο ρόλος της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής στο ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στην οποία προχωράει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη διαφαινόμενη διευθέτηση που «ψήνεται» και με τον ενεργό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης. Δήλωσε χτες στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Euobserver» ότι πέντε χώρες της ΕΕ - ανάμεσα σ' αυτές και η Ελλάδα...- που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου «κινούνται θετικά» αναφορικά με το ζήτημα.

«Αυτό που είναι θετικό είναι πως η Ελλάδα είναι ενεργά αναμεμειγμένη σε όλα τα ζητήματα στο Κοσσυφοπέδιο...Πιστεύω πως η Ελλάδα θα κινηθεί θετικά. Υπάρχουν ακόμη σημάδια πως όλες οι άλλες χώρες θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε επί λέξει ο Σεϊντίου στον Euobserver.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η σερβική κυβέρνηση αρνείται να παραστεί σήμερα στο κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας, όπου θα γίνει η περιφερειακή διάσκεψη για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ που διοργανώνουν από κοινού Σλοβένοι και Κροάτες αξιωματούχοι επειδή θα συμμετάσχει και το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η κατά τα άλλα φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση αντιπρότεινε να συμμετάσχει με προϋπόθεση πως θα ... αποκαλείται «Κοσσυφοπέδιο-UNMIK (υπό την διοίκηση του ΟΗΕ)». Πάντως, οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ θέλουν να ελέγξουν την περιοχή καθώς η «κόντρα» για τον γεωστρατηγικό έλεγχο, τους ενεργειακούς «δρόμους» (βλέπε αγωγούς) ανοίγει με τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο τις ΗΠΑ. Επίσης, ανάλογη διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια ετοιμάζει η προεδρεύουσα της ΕΕ Ισπανία τον ερχόμενο Ιούνη στο Σαράγεβο.

ΙΡΑΝ
Πιέσεις εκτός, φυλακίσεις εντός

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η ιρανική ηγεσία φαίνεται ότι χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία μέχρι σήμερα για διάλογο με επωφελές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές και η στάση του αυτή δεν αποκλείεται να καταστήσει αναπόφευκτη την υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος του». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τις, μέχρι πρότινος, θέσεις της ρωσικής ηγεσίας.

Οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που πραγματοποιήθηκε ενώ κλιμακώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει μιας νέας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Μόσχα, τον τελευταίο καιρό, έχει, ήδη, τονίσει ότι στηρίζει «επί της αρχής» την επιβολή κυρώσεων, αν δεν υπάρξει άλλος δρόμος.

Απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει κατά της καταδίκης του ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράν και σημαίνον στέλεχος της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας και έτσι από χτες ο Χοσεΐν Μαράσι εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη». Η νέα αυτή φυλάκιση αναμένεται να οξύνει, εκ νέου, τα πνεύματα ενόψει της περσικής Πρωτοχρονιάς, την Κυριακή.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προς συμφωνία στα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.--

Με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρωσία.

Το ζήτημα της συμφωνίας για τον «πυρηνικό αφοπλισμό» σε αντικατάσταση του «START 1» που εξέπνευσε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά και των σχέσεων των δύο χωρών, κυριάρχησε στις συνομιλίες της με τον Μεντβέντεφ, όπου η Κλίντον υποστήριξε πως έχουν επιλυθεί τα βασικά ζητήματα και απομένουν μόνο μερικά τεχνικά και μια νέα συμφωνία είναι πολύ κοντά. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ κατέχουν πάνω από 2.000 πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία γύρω στα 3.000. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το περασμένο Ιούλη συμφωνήθηκε να μειώσουν τα πυρηνικά τους στα επίπεδα των 1.500 και 1.675.

Από τη μεριά του, σε ξεχωριστή συνάντηση με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία για μια πιο ενεργή συνεργασία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του «για τη βραδυπορία» των ρωσικών ενταξιακών διαβουλεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αλληλεγγύη στον σ. Μ. Μπαρακέ και στο ΚΚ Ισραήλ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον σ. Μ. Μπαρακέ και στο ΚΚ Ισραήλ, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ, καταδικάζει τη δίκη - παρωδία σε βάρος του συντρόφου Μοχάμαντ Μπαρακέ μέλους του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και προέδρου του Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα "Χαντάς" που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου.

Πρόκειται για νέα αντικομμουνιστική αντιδημοκρατική αντιλαϊκή πολιτική δίωξη την οποία ασκεί η κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ με την οποία επιδιώκει το στραγγαλισμό της πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης που αντιστέκεται σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική του Ισραήλ.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης του Ισραήλ, καθώς και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που σταθερά στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ. Το δικό τους μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά έχουν και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Καλούμε το λαό να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο ηρωικό ΚΚ Ισραήλ και τους συμμάχους του, που αγωνίζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς και στον Παλαιστινιακό λαό και τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται για την απελευθέρωση των εδαφών τους από την ισραηλινή κατοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ