Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια και υποκρισία από το «Κουαρτέτο»

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη μετά και τις 6 ισραηλινές επιδρομές

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες και την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες και την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
ΜΟΣΧΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μ' ένα από τα γνωστά ευχολόγια ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) στη Μόσχα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού καταδικάζεται η ισραηλινή απόφαση για ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών σε εποικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητάται «να παγώσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα» και γενικώς «ν' αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες», καλούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να «αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις», αποστροφή που προαναγγέλλει νέο γύρο πιέσεων.

Η υποκρισία αυτή εκδηλώνεται λίγες ώρες μετά τις έξι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τη νύχτα, στη Λωρίδα της Γάζας με τέσσερις τραυματίες. Οι νέες αυτές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν αμέσως μόλις αποχώρησε από την περιοχή η ΥΠΕΞ της ΕΕ Κ. Αστον και ως ανταπάντηση στη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στο Ισραήλ με ένα νεκρό Ταϊλανδό εργάτη. Για την επιθετικότητα του Ισραήλ και τα «ευχολόγια» του Κουαρτέτου πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στη Χεβρώνα, στο Μπι'ιλίν και στο Να'αλίν της Δ. Οχθης και σε σημεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και άλλες αραβικές χώρες.

Πάντως το Κουαρτέτο εκτιμά ότι σε 24 μήνες μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία ειρήνης. Εκφράζει, δε, «ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα, ζητώντας το γρηγορότερο δυνατό να επιλυθεί η κρίση», αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφέρει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα υπάρχει εξαιτίας του φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ, αλλά και από τις ΗΠΑ και ΕΕ.

Η παλαιστινιακή πλευρά «καλωσόρισε» την ανακοίνωση αποκλείοντας, προς παρόν όμως, τις «έμμεσες συνομιλίες» όσο δε λαμβάνονται μέτρα που θα υποχρεώσουν την ισραηλινή πλευρά να εφαρμόσει όσα της ζητούνται.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υπέσκαπτε και αυτό το ευχολόγιο, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να παγώσει ο εποικισμός» και ότι «είναι μη ρεαλιστικό να τίθεται εκ των προτέρων χρονοδιάγραμμα». Ο Λίμπερμαν αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ, αν και η επίσημη σύνοδος ΕΕ - Ισραήλ αναβλήθηκε για τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, δεν αναβάλλεται περαιτέρω η επιστροφή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, στην περιοχή εντός των επομένων 24ώρων.

Η επιστροφή έρχεται να αποκλιμακώσει περαιτέρω την αμερικανο-ισραηλινή διπλωματική ένταση, μετά και από τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τηλεφωνικώς, στην Κλίντον, όπως είπε η ίδια. Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντίποινα» και νέες προκλήσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους (2011-11-03 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση του Ισραήλ με εποικισμούς (2011-09-28 00:00:00.0)
Να ενταθεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό (2010-03-27 00:00:00.0)
Και με το θύτη και με το ...θύμα (2008-06-25 00:00:00.0)
Ιστορική επίσκεψη με «ανοιχτά» ζητήματα (2005-04-28 00:00:00.0)
Αποκλεισμός και τέλμα στις συνομιλίες (2003-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ