Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Αντίποινα» και νέες προκλήσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για νέα δολοφονικά χτυπήματα στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για νέα δολοφονικά χτυπήματα στα παλαιστινιακά εδάφη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπεραμύνθηκε των «αντιποίνων» που άρχισε να λαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση με αφορμή την ένταξη της Παλαιστίνης ως κανονικό κράτος - μέλος στην «Unesco», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αναφερόμενος στην απόφαση επιτάχυνσης της ανέγερσης 2.000 επιπλέον κατοικιών σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε προκλητικά ότι «πρόκειται για δικαίωμα και καθήκον» του Ισραήλ απέναντι στην πόλη που «ιστορικά δεν υπήρξε πρωτεύουσα κανενός άλλου λαού πλην του εβραϊκού και ουδέποτε θα υπάρξει του οποιουδήποτε άλλου», αποδεικνύοντας ότι τα περί «αντιποίνων» ως προς τον εποικισμό είναι πρόσχημα, καθώς η εποικιστική πολιτική είναι η καρδιά της ισραηλινής κατοχής.

Η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε, επίσης ως «αντίποινα», να «παγώσει» την παράδοση δασμών και φόρων στην Π. Αρχή, ποσά, δηλαδή, που της ανήκουν αλλά λόγω κατοχής δε διαχειρίζεται. Είναι η πολλοστή φορά που το Τελ Αβίβ εκβιάζει τους Παλαιστίνιους, στραγγαλίζοντάς τους οικονομικά (και με τον τρόπο αυτό), γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά καλύπτουν περισσότερα από τα μισά μηνιαία έξοδα της λειτουργίας της ίδιας της Π. Αρχής.

«Δεν πτοούμαστε. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα επιμείνει στην επιδίωξη μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας όσα αντίποινα και αν λάβει το Ισραήλ», διακήρυξε ο συνεργάτης του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. «Το Ισραήλ διάλεξε το παρελθόν και τον εποικισμό αντί για το μέλλον και την ειρήνη», σχολίασε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Την έντονη «απογοήτευση και δυσφορία» τους για την ισραηλινή απόφαση σχετικά με την Ανατ. Ιερουσαλήμ εξέφρασαν ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΟΗΕ, Ρωσία και άλλοι, ζητώντας την ανάκλησή της.

Πλέουν προς Γάζα

Δύο πλοία, το καναδικό «Τahrir» με σημαία Κομορών και το ιρλανδικό «ΜV Saoirse» με αμερικανική σημαία, πλέουν από χθες το απόγευμα προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας συνολικά 27 επιβαίνοντες από εννιά χώρες και τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Στόχος να «σπάσει» ο αποκλεισμός που ισχύει από το 2007. Τα πλοία απέπλευσαν από το τουρκικό λιμάνι Φετχίγια, με προορισμό, θεωρητικώς, τη Ρόδο. Τουρκικά πολεμικά τα συνόδευσαν μέχρι τη στιγμή που άλλαξαν ρότα και στράφηκαν προς τη Γάζα, αλλά δεν προσπάθησαν να τα σταματήσουν. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των ακτιβιστών, οι τουρκικές αρχές ήταν ενήμερες για το εγχείρημα και απλώς τήρησαν χαμηλούς τόνους. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και μέχρι στιγμής το έχει πράξει, με το αιματηρότερο συμβάν να καταγράφει εννιά Τούρκους ακτιβιστές νεκρούς, το Μάη του 2010.

Νέος βαλλιστικός πύραυλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου. Αν και δε δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, η εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι πρόκειται για πύραυλο με τεράστια εμβέλεια που πιθανότατα «βλέπει» προς το Ιράν και ότι η δοκιμή γίνεται σε συνδυασμό με την ένταση των πιέσεων του Νετανιάχου προς το υπουργικό συμβούλιο και προς την ηγεσία του στρατού να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί μια επίθεση κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη απάντησε άμεσα, προειδοποιώντας ότι «είναι σε εγρήγορση» και ότι «θα τιμωρήσει σκληρά όποιον επιτεθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ