Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ
Εκατοντάδες χιλιάδες καταδικασμένοι σε αργό θάνατο

Στους καταυλισμούς η χολέρα «θερίζει»
Στους καταυλισμούς η χολέρα «θερίζει»
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Μετά από ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, που έλυσαν με βία το πολύμηνο αδιέξοδο της εκλογής αρχικά προέδρου και κατόπιν πρωθυπουργού, η Αϊτή έχει κυβέρνηση. Ωστόσο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται άμεσα. Πρόκειται για τις στρατιές των «καταραμένων» που εξακολουθούν να διαβιούν στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Γενάρη και απειλούνται λόγω της παντελούς απουσίας υποδομών και υπηρεσιών - νερό, ηλεκτρικό κλπ. - σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν, τη βία που τους μαστίζει και τον κίνδυνο των αναγκαστικών και βίαιων εξώσεων, όπως ανέφερε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΙΟΜ, Ζεμινί Παντιγιά, αυτή τη στιγμή στους καταυλισμούς της πρωτεύουσας Πορτ ω Πρενς εξακολουθούν να διαβιούν 550.000-560.000 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η μείωση είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης πάνω από 200.000 εξαιτίας της επιδημίας χολέρας, όπως και των βίαιων αναγκαστικών εκδιώξεων και διάλυσης κάποιων καταυλισμών και όχι λόγω της μετεγκατάστασης ή αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

H τραγική κατάσταση των σεισμοπλήκτων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η δοτή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Μαρτελί έχει ως κύριο και μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου. Εξ ου και η ραγδαία αύξηση των βίαιων εκδιώξεων των σεισμοπαθών σε περιοχές όπου ήδη έχουν εκπονηθεί «σχέδια ανοικοδόμησης» που ουδόλως αφορούν τον αϊτινό λαό. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα κρούσματα χολέρας μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τις 500.000, τη στιγμή που πάνω από 6.600 έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, 250.000 έχουν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται και οι οργανώσεις υγείας και αρωγής σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι φάρμακα, ιατρικό υλικό και χρήματα τελειώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ