Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία Δαμασκού - Αραβικού Συνδέσμου σε σχέδιο αποκλιμάκωσης

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αποδοχή εκ μέρους της Συρίας του σχεδίου αποκλιμάκωσης που εκπόνησε ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε, χτες το απόγευμα, επισήμως, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές διαρροές, ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, ΥΠΕΞ του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Αν και το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου δεν έχει γνωστοποιηθεί, όλες οι διαρροές συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία - κλειδιά:

-- Αποχώρηση των αρμάτων μάχης, καθώς και του μεγαλύτερου μέρους του στρατού από τους δρόμους.

-- Τερματισμός καταστολής διαδηλώσεων.

-- Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων, το Μάρτη, μέχρι σήμερα.

-- Εναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση εντός δύο εβδομάδων για κοινές αποφάσεις μεταρρυθμίσεων.

-- Αδεια εισόδου στη χώρα σε δημοσιογράφους, ανθρωπιστικές οργανώσεις και παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Αυτό που είχε διαρρεύσει νωρίτερα είναι ότι η Δαμασκός έθεσε, επίσης, ορισμένους όρους, όπως ο τερματισμός των διαδηλώσεων και κυρίως της δράσης των ενόπλων συμμοριών στο έδαφός της. Μέχρι χτες δεν είχε επιβεβαιωθεί αν συζητήθηκαν ορισμένες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρήσει και η αντιπολίτευση, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα γίνει ο διάλογος που προβλέπεται, στη Δαμασκό ή στο Κάιρο.

Ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης, πάντως, επιμένουν να αρνούνται το διάλογο, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του προέδρου Ασαντ από την εξουσία, κάτι που, επίσης, ζητά η Ουάσιγκτον, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα όχι μόνο στα της Συρίας, αλλά και περιφρονώντας τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, όταν δεν την βολεύουν (γιατί όταν ο Σύνδεσμος λάμβανε απόφαση που διευκόλυνε την εξαπόλυση επίθεσης στη Λιβύη, η γνώμη του ήταν σεβαστή). Από την άλλη, Αραβες διπλωμάτες καθιστούσαν σαφές ότι δεν προτίθενται να δουν «μια νέα Λιβύη» στη θέση της Συρίας και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και ριζικές ανατροπές.

Εντός Συρίας, πάντως, φαίνεται ότι η κατάσταση πραγματικά τείνει να βγει εκτός ελέγχου, καθώς σε ένα 24ωρο αναφέρθηκε η σφαγή 20 αμάχων, εργατών και στις δύο περιπτώσεις που βρίσκονται στην εργασία τους και που επέστρεφαν με λεωφορείο από αυτήν, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς. Ως δράστες αναφέρονται από όλες τις πλευρές (κυβέρνηση και αντικαθεστωτικούς) άγνωστοι ένοπλοι και, αυτή τη φορά, οι απόψεις ότι πρόκειται για εκδικητικές πράξεις στη φάση της αναζωπύρωσης θρησκευτικών διαφορών συγκλίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ