Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα με καμουφλάζ «βοήθειας»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Με μεγαλόσχημες δηλώσεις περί συνεργασίας για τη διάσωση του Αφγανιστάν από την «τρομοκρατία», με στόχο την «πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση» της χώρας, κατέληξε η Διεθνής Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Καρδιά της Ασίας». Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Σύνοδο υπογράφηκε ένα πακέτο «οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης», το οποίο αφορά τη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως της ασφάλειας, της υγείας, της ανοικοδόμησης, ενάντια στην «τρομοκρατία», το οποίο αποτελεί «δέσμευση των περιφερειακών και διεθνών παικτών να συνεργαστούν για να ξαναχτίσουν το Αφγανιστάν, έως ότου εδραιωθεί η ειρήνη». Τομείς τους οποίους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην αμερικανο - ΝΑΤΟική κατοχή θα στηριχθούν ώστε να συνεχίσουν την εκμετάλλευση της χώρας με συμφωνίες, που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και μετά την «αποχώρηση» των κατοχικών στρατευμάτων.

Οπως αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφηκε, οι περιφερειακές δυνάμεις συμφώνησαν «σεβασμό στην κυριαρχία του Αφγανιστάν και την εδαφική του ενότητα».

Στη σύνοδο συμμετείχαν 20 χώρες και οργανισμοί μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Τουρκία, το Πακιστάν, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, της Γερμανίας, Γκίντο Βερστεβέλε, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς. Τη στήριξή τους στην απόφαση εξέφρασαν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Σε ανακοίνωση τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ιδιαίτερη ικανοποίησή» τους για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο, για τη «σταθερότητα του Αφγανιστάν», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα και αναμένει τη Σύνοδο της Βόννης, στις 5 Δεκέμβρη, όπου θα συνεδριάσουν οι «δωρήτριες» χώρες.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε τα «δίκτυα των τρομοκρατών» ως τη μεγαλύτερη απειλή για το Αφγανιστάν, στρέφοντας τα βέλη του και στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι οι «μαχητές» βρίσκουν καταφύγιο εκτός των συνόρων συνεχίζοντας τις ανελέητες επιδρομές τους, και ζήτησε σύμφωνα με την αμερικανική γραμμή να καταπολεμηθούν οι «εξτρεμιστές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος για την επόμενη μέρα του πολέμου (2012-06-15 00:00:00.0)
Η μοιρασιά της λείας προσελκύει τις ...ύαινες (2011-11-06 00:00:00.0)
Τριμερής συνάντηση για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων (2011-11-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του πολέμου (2010-02-06 00:00:00.0)
Στόχος η ιμπεριαλιστική επιβολή (2010-01-26 00:00:00.0)
Η εξαγωγή πολέμου θα συνεχιστεί (2009-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ