ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ)
Ο αντιμονοπωλιακός πόλος των επαγγελματοβιοτεχνών

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για τη συγκρότηση του πόλου

«Ξεσηκωθείτε», παροτρύνει τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, αυτοκινητιστές, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), που «γεννήθηκε» το περασμένο Σαββατοκύριακο 13 και 14 του Μάρτη από τις αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει:

«

Η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είμαστε στην καρδιά της.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το ξεπέρασμά της, πατριωτική, εθνική υπόθεση. Καλεί "θύτες και θύματα" να συστρατευτούν για να την αντιμετωπίσουν. Και αυτοί δηλαδή που τη δημιούργησαν, και αυτοί που πληρώνουν τις συνέπειές της, να σταθούν στην ίδια μεριά.

Ο πατριωτισμός για τον οποίο μιλάει η κυβέρνηση είναι το δυνάμωμα και η διατήρηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Ο πατριωτισμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι να ανατρέψει αυτή την πολιτική των μονοπωλίων και τους πολιτικούς τους εκφραστές.

Τα κυβερνητικά μέτρα φορτώνουν όλα τα βάρη της κρίσης μόνο στο λαό. Τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν. Δε θα είναι τα τελευταία. Αποκρύπτουν ότι τα μέτρα είναι ενταγμένα στην ίδια ευρωενωσιακή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα. Αυτή η πολιτική δημιούργησε την κρίση, τα ελλείμματα, τη δημοσιονομική εκτροπή.

Πώς είναι δυνατόν τώρα, τα ίδια μέτρα να οδηγήσουν στο ξεπέρασμά της;

Μην τους πιστεύετε. Γυρίστε την πλάτη σε αυτή την πολιτική.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μάρτη στο Πολυτεχνείο, πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΣΕΑ.

Η Συνδιάσκεψη υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη της ΠΣΕΑ, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος των Επαγγελματοβιοτεχνών.

Τριακόσιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 40 περιφερειακές Συνδιασκέψεις, από 10 κλαδικές Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία και Ενώσεις συζήτησαν και αποφάσισαν για την κατάσταση στη χώρα, την κρίση και τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών.

Οι αντιπρόσωποι ομόφωνα ψήφισαν τη Διακήρυξη. Αποφάσισαν τη μετατροπή της ΠΣΕΑ στον αντιμονοπωλιακό αγωνιστικό πόλο στο χώρο των Επαγγελματοβιοτεχνών.

Δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

Η δημιουργία της ΠΑΣΕΒΕ είναι σταθμός για το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Γίνεται το σημείο αναφοράς. Ερχεται με την πολιτική της, όπως αυτή καθορίστηκε απ' τη Διακήρυξη, να συσπειρώσει όλες τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των συνταξιούχων, κάθε αγωνιστή.

Οι αντιπρόσωποι της 3ης Συνδιάσκεψης κατέληξαν σε σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Αποφάσισαν:

  • Να φτάσει η Διακήρυξη και το πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε Συνάδελφο.
  • Να επιδιωχθεί η συζήτησή του σε όλες τις συνελεύσεις Σωματείων, Ομοσπονδιών και Ενώσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
  • Να βρούμε και να συζητήσουμε τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που είναι έξω από τα όργανα του Συνδικαλιστικού μας κινήματος.
  • Να οργανώσουμε το 2ο 15ήμερο του Απρίλη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
  • Τέλος, εκλέχτηκε νέα 25μελής γραμματεία και Πανελλαδικό Συμβούλιο.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ, κάθε συνάδελφο, κάθε συνταξιούχο που θίγεται απ' την εφαρμοζόμενη πολιτική να αντισταθεί, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - το ΜΑΣ, τους ανέργους, τις γυναίκες, να παλέψουν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΣΕ.

Να παλέψουν όχι μόνο για την υλοποίηση των προτάσεών μας, για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών, ανέργων να επιβάλλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας μας.

Μιας ανάπτυξης που δε θα έχει στόχο της το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών μας.

Ολοι στη μάχη, για την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης».

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αυξήθηκε το έλλειμμα το Γενάρη

Ανοδο σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το Γενάρη του 2010, μετά από μια πορεία μείωσης που έλαβε χώρα το 2009, η οποία όμως είχε συγκυριακά χαρακτηριστικά και εκδηλώθηκε σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των συναλλαγών με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Γενάρη του 2010 ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Η άνοδος του ελλείμματος οφείλεται στη χειροτέρευση των επιδόσεων όλων των επιμέρους ισοζυγίων (εμπορικό, υπηρεσιών, τρεχουσών συναλλαγών) με εξαίρεση το ισοζύγιο εισοδημάτων, όπου και παρατηρήθηκε μια οριακή βελτίωση.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε από 2,9 δισ. ευρώ το 2009 σε 3,1 δισ. ευρώ το 2010, λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών, κυρίως του πετρελαίου. Περιλαμβανομένων καυσίμων και πλοίων, οι εξαγωγές εμπορευμάτων υποχώρησαν στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2009, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2009.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε στα 296 εκατ. ευρώ, έναντι 368 εκατ. ευρώ, λόγω μικρής υποχώρησης των εισπράξεων και αντίστοιχης μικρής ανόδου των πληρωμών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, σημείωσε μικρή υποχώρηση και ανήλθε στα 669 εκατ. ευρώ, έναντι 714 εκατ. ευρώ. Για καταβολή τόκων, μερισμάτων και κερδών σε επιχειρήσεις του εξωτερικού καταβλήθηκαν 994 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις ανήλθαν στα 336 εκατ. ευρώ.

Ελλειμματικό κατά 252 εκατ. ευρώ ήταν και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, κυρίως επειδή οι πληρωμές προς την ΕΕ ανήλθαν στα 305 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες εισπράξεις μόλις στα 38 εκατ. ευρώ.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 100χρονα

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ την Τρίτη 23 Μάρτη 2010, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Αφηγηματικά δρώμενα για την ιστορία των αγροτικών αγώνων και την πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό.

Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Δ. Φωτιάδη.

Προβολή του DVD της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ για το αγροτικό κίνημα στην περιοχή.

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ
Επιτροπή για την απευθείας εκμίσθωσή του

Στη συγκρότηση επιτροπής για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στη Φλώρινα, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με διαρροές και δημοσιεύματα, παρά τον άδοξο διαγωνισμό που είχε προηγηθεί, είναι αρκετοί οι «μνηστήρες» για την απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, οι οποίοι μάλιστα δεν πτοούνται από την επιβάρυνση που προκύπτει για τις λιγνιτικές μονάδες λόγω της χρέωσης των εκπομπών ρύπων.

Το υπουργείο κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να ορίσουν εκπροσώπους τους, που θα ενημερώνονται πλήρως και τακτικά για το έργο της επιτροπής, ώστε να υπάρξει «η μέγιστη δυνατή διαφάνεια», καθώς η σύμβαση που θα καταρτιστεί θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση με νόμο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόση διαφάνεια θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο: Η παράδοση της εκμετάλλευσης δημόσιου πλούτου προς όφελος ιδιωτών. Η ενίσχυση της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής και της «απελευθέρωσης» μιας αγοράς που δε θα έπρεπε να είναι αγορά.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και της προηγούμενης, υποστηρίζει την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αποφέρει κέρδος, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για το λαό, που καλείται να πριμοδοτεί, άμεσα και έμμεσα, όλο και περισσότερο τα υπερκέρδη. Η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας, 100% δημόσιο, σε καθεστώς λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πλούτος της χώρας θα χρησιμοποιείται υπέρ των λαϊκών αναγκών.

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις για το Κιλελέρ

Τιμώντας αγωνιστικά τα 100 χρόνια από τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ μαζί με αγροτικούς συλλόγους και τον κτηνοτροφικό σύλλογο Χανίων, τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, προχωρούν τη Δευτέρα 22 Μάρτη σε συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ την Κυριακή 21 Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία Αρχανών στις 5.30 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Καραβιώτη, γεωπόνο, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ