Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ
Επιτροπή για την απευθείας εκμίσθωσή του

Στη συγκρότηση επιτροπής για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στη Φλώρινα, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με διαρροές και δημοσιεύματα, παρά τον άδοξο διαγωνισμό που είχε προηγηθεί, είναι αρκετοί οι «μνηστήρες» για την απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, οι οποίοι μάλιστα δεν πτοούνται από την επιβάρυνση που προκύπτει για τις λιγνιτικές μονάδες λόγω της χρέωσης των εκπομπών ρύπων.

Το υπουργείο κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να ορίσουν εκπροσώπους τους, που θα ενημερώνονται πλήρως και τακτικά για το έργο της επιτροπής, ώστε να υπάρξει «η μέγιστη δυνατή διαφάνεια», καθώς η σύμβαση που θα καταρτιστεί θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση με νόμο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόση διαφάνεια θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο: Η παράδοση της εκμετάλλευσης δημόσιου πλούτου προς όφελος ιδιωτών. Η ενίσχυση της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής και της «απελευθέρωσης» μιας αγοράς που δε θα έπρεπε να είναι αγορά.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και της προηγούμενης, υποστηρίζει την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αποφέρει κέρδος, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για το λαό, που καλείται να πριμοδοτεί, άμεσα και έμμεσα, όλο και περισσότερο τα υπερκέρδη. Η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας, 100% δημόσιο, σε καθεστώς λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πλούτος της χώρας θα χρησιμοποιείται υπέρ των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ