ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Μηνύματα από Γερμανία και Αίγυπτο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν τη σημασία της σημερινής απεργίας με μηνύματα που στέλνουν στο ΠΑΜΕ

Από παρέμβαση του ΠΑΜΕ υπέρ του αγώνα των εργατών στην Κόστα Ρίκα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών
Από παρέμβαση του ΠΑΜΕ υπέρ του αγώνα των εργατών στην Κόστα Ρίκα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών
Την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή τους προς το ΠΑΜΕ και στον αγώνα του ελληνικού λαού εκφράζουν με μηνύματά τους οι οργανώσεις: Εργατική Λίγκα για την Ανασύσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας και η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων της περιφέρειας του Νείλου στην Αίγυπτο.

«Θα θέλαμε να ευχηθούμε τη μεγαλύτερη δυνατόν επιτυχία στην γενική απεργία που έχετε κηρύξει» αναφέρει στο μήνυμά της η Εργατική Λίγκα για την Ανασύσταση του ΚΚ της Γερμανίας τονίζοντας συνάμα ότι παρακολουθούν με ειδικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και «σημειώνουμε την γενναία απάντηση της ελληνικής εργατικής τάξης σε αυτή την κατάσταση».

Και το μήνυμα συνεχίζει: «Το ενδιαφέρον μας δεν βασίζεται μόνο στο γεγονός ότι η εργατική τάξη της Ελλάδας πρωτοπορεί στον αγώνα ενάντια στις συνέπειες της κρίσης υπό την ηγεσία των κομμουνιστών που θέτουν το παράδειγμα για όλο το ευρωπαϊκό προλεταριάτο. Βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι η γερμανική αστική τάξη έχει ειδική ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Στο παρελθόν ο γερμανικός ιμπεριαλισμός εισέβαλλε στην Ελλάδα, έκαψε πόλεις, κατέστρεψε και δολοφόνησε χιλιάδες ενώ σήμερα επιχειρεί μέσω της ΕΕ να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καταληστεύσει τους εργαζόμενους ώστε να μειώσει τα ελλείμματα και το χρέος, χρέη και προς τον γερμανικό ιμπεριαλισμό. Στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν εντός και εκτός της ΕΕ, ο γερμανικός ιμπεριαλισμός διαγκωνίζεται για την κυριαρχία του στην Ελλάδα. Επίσης μόλις ένα χρόνο πριν παραδόθηκαν στην ελληνική αστυνομία τα γερμανικά χημικά CS πιο αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις της νεολαίας. Σήμερα αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο να παραδώσει περισσότερα από αυτά. Γι'αυτό απαιτούμε από την ΟΔΓ:

  • Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας
  • Καμία ανάμειξη στις υποθέσεις της Ελλάδας και ειδικότερα καμία υποστήριξη στην καταστολή της ελληνικής αντίστασης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γιατί η πάλη σας είναι και δική μας πάλη. Ο καπιταλισμός μέσα από αυτή την κρίση αποκαλύπτει τη βαρβαρότητά του αλλά και ότι βρίσκεται στο τέλος του. Εμείς ωστόσο δεν είμαστε στο τέλος μας. Η απεργία σας αποτελεί τρανή απόδειξη γι' αυτό. Το μέλλον μας ανήκει και είναι ο Σοσιαλισμός!».

Διεθνιστική αλληλεγγύη και από την Αίγυπτο

Η Ομοσπονδία των Εμποροϋπαλλήλων της Περιφέρειας του Νείλου της Αιγύπτου, σε μήνυμά της εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Ελλήνων εργατών για να μην πληρώσουν αυτοί τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο ΓΓ της Μοχαμέντ Βαμπ Αλά, σημειώνει: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα του ΠΑΜΕ και στην επαγρύπνηση των εργατών που δίνουν την μάχη μαζί του. Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη στο ΠΑΜΕ για όλους τους αγώνες που δίνει. Ζήτω η εργατική επαγρύπνηση, ζήτω η πραγματική διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Να απαντήσουμε στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Σε καθολική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία και στην πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας στις 12 το μεσημέρι καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τους εργαζόμενους του χώρου. Παράλληλα, σήμερα καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων δε θα μεταδοθεί, ενώ αύριο καμία εφημερίδα δε θα κυκλοφορήσει, αφού οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό απεργούν με αποφάσεις των σωματείων του χώρου.

«Στον ψεύτικο πατριωτισμό της υποταγής στο "όλοι φταίμε, όλοι να πληρώσουμε", απαντάμε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν, απαντάμε με την περηφάνια της δικής μας τάξης, με την απαίτηση των δικών μας αναγκών», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του χώρου να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης, συμβιβασμού και απογοήτευσης που προωθούν οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε πολλές ενώσεις του κλάδου των ΜΜΕ».

Ιδιαίτερα για τον κλάδο των ΜΜΕ το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αναφέρει ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των πολλών εκατοντάδων πρόσκαιρα απασχολούμενων με σύμβαση στην ΕΡΤ, η προσπάθεια γενίκευσης της μαύρης και ενοικιαζόμενης εργασίας στους τεχνικούς τηλεόρασης, καθώς και οι διαφοροποιημένες μορφές «ομηρίας με μπλοκάκι» για τους δημοσιογράφους του περιοδικού Τύπου και των λεγόμενων νέων μέσων. Παράλληλα, είναι σαφής η αγωνιώδης προσπάθεια διαίρεσης των εργαζόμενων σε παλιούς και νέους, μόνιμους και συμβασιούχους, ιδιωτικούς και δημόσιους, ευνοημένους και μη, καθώς και η προσπάθεια εγκλωβισμού της σκέψης σε ψευδεπίγραφα διλήμματα και καταστροφολογία, που συστηματικά προβάλλονται στα ΜΜΕ από ποικιλόχρωμους μεγαλοδημοσιογράφους και «ειδικούς τεχνοκράτες».

ΟΡΥΧΕΙΑ «ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ»
Σε ξεσηκωμό κάλεσε το ΚΚΕ

Περιοδεία χτες κλιμακίου του Κόμματος

Περιοδεία στα μεταλλεία «Μάντεμ Λάκκο» της Χαλκιδικής στο Στρατώνι, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, προκειμένου να μεταφέρει το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία, πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι διοικήσεις των Σωματείων που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, αποφάσισαν ότι δε θα συμμετέχουν στην απεργία αξιοποιώντας ως πρόσχημα τις καταστροφές που προκλήθηκαν και στο μεταλλείο και στον οικισμό από τις πρόσφατες πλημμύρες. Οι διοικήσεις των σωματείων αποδέχθηκαν τις πιέσεις της επιχείρησης που ήθελε τους εργάτες να δουλεύουν σήμερα, προβάλλοντας την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Δεν εξέτασαν καν το ενδεχόμενο να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και να αφήσουν προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει.

Ο Γιάννης Ζιώγας κάλεσε τους εργαζόμενους, ακόμη και με αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν, να μην παραιτηθούν από τον αγώνα. Να απεργήσουν και να στείλουν δυνατό μήνυμα αντίστασης, συντονισμένα με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την «Εργάνης»

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΕΡΓΑΝΗΣ επαναφέρει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Γ. Μαυρίκος προς τον υπουργό Εργασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη Ερώτηση που καταθέτει το ΚΚΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα σε λίγες μέρες.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται ότι «η εργοδοσία χρωστά στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και αιτιολογεί αυτή την κατάσταση με το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία πώλησή1ς της, στην πολυεθνική LAFARGE BETON, δηλώνοντας ότι οι εργάτες θα πληρωθούν από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία. Ωστόσο η τελευταία αρνείται ακόμα και να συναντηθεί μαζί τους». Η κατάσταση αυτή, αναφέρεται, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καταλήγοντας καλείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα «για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργατών».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σκοτώθηκε 42χρονος εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε, χτες το μεσημέρι, ένας εργάτης, στα Χάσια Τρικάλων. Πρόκειται για τον Γιώργο Μπριάζα, 42 ετών, που εργαζόταν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Χασίων. Το εργατικό «ατύχημα» έγινε όταν επιχείρησε να επιλύσει μηχανολογικό πρόβλημα του απορριμματοφόρου, που ήταν συνοδηγός, μπαίνοντας κάτω από το όχημα, το οποίο όμως βρέθηκε σε κίνηση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις

Απάντηση στο όργιο νοθείας και τρομοκρατίας που έστησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αναδεικνύοντας τη «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» στο τιμόνι της νέας διοίκησης.

Στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν χτες, ψήφισαν συνολικά 314 άτομα, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 313 (το 2007 είχαν ψηφίσει 337). Η ΔΕΣΚ έλαβε 114 ψήφους και έβγαλε 7 έδρες (από 112 και 6 έδρες το 2007). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 88 και 5 έδρες (από 104 και 6). Η ΔΑΚΕ πήρε 64 ψήφους και 4 έδρες (από 69 και 4), ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 47 ψήφους και 3 έδρες (από 52 και 3).

Δηλαδή, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ ήταν η μοναδική που σημείωσε άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ