ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Μέτωπο κατά των συμφερόντων της χώρας
  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ κατέληξαν σε κοινή έκθεση για τις αλλαγές στην επικείμενη Διακυβερνητική της ΕΕ, συντασσόμενοι με θέσεις που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας
  • ΚΚΕ: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται οδηγούν σε νέα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε παραπέρα περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοινή έκθεση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα αναθεωρήσει τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν χτες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για έκθεση που κινείται στα πλαίσια των επιδιώξεων των ισχυρών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της κρατικής οντότητας της Ελλάδας και θα τη θέσει σε υποδεέστερη και πιο εξαρτημένη θέση στα πλαίσια της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, διά του εκπροσώπου του Α. Σκυλλάκου, κατέθεσε γραπτώς τις δικές του θέσεις (δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη) όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το σύνολο των αλλαγών που σχεδιάζονται στη Διακυβερνητική οδηγούν σε νέα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε μεγαλύτερο περιορισμό του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει για το δρόμο που θα ακολουθήσει, σε παραπέρα περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Στην έκθεση των τριών κομμάτων τονίζεται ουσιαστικά η συμφωνία τους τόσο με τις επιδιώξεις για την ενισχυμένη συνεργασία (ΕΕ δύο ταχυτήτων) όσο και για την επέκταση των περιπτώσεων στις οποίες δε θα απαιτείται το βέτο αλλά η «ειδική πλειοψηφία». Συγκεκριμένα:

- Για την ενισχυμένη συνεργασία αναφέρεται: «Κάθε ενισχυμένη συνεργασία πρέπει να είναι ανοιχτή στις χώρες που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν. Οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ αποτελούν εκ των πραγμάτων τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η μελλοντική πολιτική ένωση της ΕΕ».

- Για την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία από τη μία τονίζεται ότι πρέπει να παραμένει η ομοφωνία στα θεσμικής φύσεως θέματα της ΕΕ, αλλά εκτιμά ότι «εφόσον διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, οι σχετικοί τομείς δράσης πρέπει να υπόκεινται στη διαδικασία της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Για τα άλλα θέματα προτείνεται με την έκθεση «να χαραχτεί, με διαδικασίες που διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους μέλους, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μία πολιτική που να κατοχυρώνει τα εξωτερικά σύνορα των κρατών ως σύνορα της ΕΕ». Ζητείται να υπάρχει ένας επίτροπος για κάθε χώρα και για την κατανομή των ψήφων στο Συμβούλιο αναφέρει: «Σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, η καθιέρωση ενός συστήματος λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία που θα απαιτούσε το 60% των κρατών μελών και το 60% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, δημιουργεί μία νέα δημοκρατική δυναμική».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρέστη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ε. Παπαζώη, η οποία αναφερόμενη μεταξύ άλλων στα όσα λέγονται για την «Κοινή Αμυνα της ΕΕ», ομολόγησε ότι αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ δεν υπάρχει ένα «συλλογικό σύστημα ασφάλειας εντός της ΕΕ», αλλά όσα προβλέπονται αφορούν τη διαχείριση «κρίσεων» εκτός ΕΕ, δηλαδή, με άλλα λόγια, για το μόνο που ενδιαφέρεται η ΕΕ, είναι πώς θα παρεμβαίνει και θα εισβάλλει σε περιπτώσεις όπως το Κοσσυφοπέδιο και όχι, όπως βαυκαλίζονται ορισμένοι, το πώς θα υπερασπίζει στα σύνορα της Ελλάδας.

Κριτικές παρατηρήσεις πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη διακυβερνητική εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι αυτές κρύβουν παγίδες και για τη χώρα μας, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη. Οχι μόνο δήλωσε τη συμφωνία της με το κείμενο της έκθεσης, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει «να είμαστε αρνητικοί στην ενισχυμένη συνεργασία» και υπογράμμισε ότι συζητάει την άρση του βέτο στη λήψη των αποφάσεων, αφού «εξασφαλίσουμε το ανοιχτό σε όλους της ενισχυμένης συνεργασίας».

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη Διακυβερνητική

Οι θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη Διακυβερνητική, όπως αναφέρονται σε γραπτό κείμενο που κατέθεσε το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής, Αντ. Σκυλλάκος, είναι οι εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποδείχνεται και από τις σχετικές συνθήκες, αλλά και από τις πολιτικές που εφαρμόζει και τις γενικότερες δραστηριότητές της, είναι μία διακρατική ένωση που στοχεύει στην ενίσχυση των πολυεθνικών, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για συνθήκες και πολιτικές που πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους της Ευρώπης, ενισχύουν το καθεστώς ανισοτιμίας και μειώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρότερων και φτωχότερων χωρών της ΕΕ.

Οι επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων της χώρας και της ίδιας της χώρας είναι βαριές και θα είναι στο μέλλον βαρύτερες.

Η επικείμενη αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, θα επιτείνει τις αρνητικές αυτές συνέπειες, γι' αυτό το ΚΚΕ αντιτίθεται σε όλες τις επικείμενες αλλαγές, αντιτίθεται στην παραπέρα πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, αντιτίθεται στην "ομοσπονδιακή" προοπτική της ΕΕ και τη "συνταγματικοποίησή" της.

Συγκεκριμένα:

- Απορρίπτουμε την αντιστάθμιση των ψήφων υπέρ των μεγαλύτερων κρατών, που περιορίζει τα δικαιώματα των μικρότερων χωρών (και της Ελλάδας). Απορρίπτουμε όμως και τη λεγόμενη διπλή πλειοψηφία και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων με ποσοστό επί των χωρών ή του πληθυσμού. Η "διπλή πλειοψηφία" μετριάζει κάπως το πρόβλημα, αλλά δεν το αναιρεί.

- Με τη διεύρυνση εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των ισχυρών κρατών σε πολύ περισσότερα ζητήματα (φορολογία, κοινωνική πολιτική κλπ.), να μην παίρνονται οι αποφάσεις στην Ελλάδα, αλλά στις Βρυξέλλες, ακόμη και σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση θα επιταχύνει και θα βαθύνει τις αντιδραστικές αλλαγές στην οικονομία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η επέκταση μάλιστα αυτής της προοπτικής στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

- Η αποδοχή της ενισχυμένης συνεργασίας σημαίνει αποδοχή της θεσμοθέτησης ενός σκληρού πυρήνα, ενός διευθυντηρίου των ισχυρών κρατών και την καθιέρωση της "Ευρώπης των δύο ταχυτήτων". Ακόμη και αν ήταν δυνατόν η Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρώτη ταχύτητα, δε θα άλλαζε ο υποδεέστερος και εξαρτημένος ρόλος της.

- Η σύνταξη της λεγόμενης Χάρτας των "θεμελιωδών δικαιωμάτων", η ενσωμάτωσή της στη συνθήκη της ΕΕ και μάλιστα με δεσμευτικό χαρακτήρα, βάζει σοβαρά ερωτηματικά για το αν θα προωθηθούν ή θα περιοριστούν τόσο τα ατομικά και πολιτικά όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα.

- Ο επανακαθορισμός των διατάξεων της Συνθήκης, όσον αφορά την άμυνα στην ΕΕ, στο όνομα της κατοχύρωσης των εξωτερικών συνόρων των κρατών ως συνόρων της ΕΕ, τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι δεδομένη, μόνο αποτέλεσμα θα έχει να ανοίξει ο δρόμος για αντιδραστικές αλλαγές στον τομέα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής.

- Η διεύρυνση της ΕΕ με την είσοδο νέων χωρών και η διατήρηση του ανώτατου ορίου των 700 ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουσιαστικά θίγει τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, κύρια εκείνες που αντιτίθενται ή αμφισβητούν την ΕΕ και την πολιτική της.

Το σύνολο των αναφερομένων αλλαγών, που σχεδιάζονται στη Δακυβερνητική, οδηγούν σε νέα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε μεγαλύτερο περιορισμό του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει για το δρόμο που θα ακολουθήσει, σε παραπέρα περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Οδηγούν σε συρρίκνωση της κρατικής οντότητας και θέτουν την Ελλάδα σε υποδεέστερη και πιο εξαρτημένη θέση στα πλαίσια της ΕΕ».

Στα Γιάννενα η Αλέκα Παπαρήγα

Σε φίλους του ΚΚΕ και σε άλλους αγωνιστές, θα μιλήσει στα Γιάννενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση - συζήτηση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών (Χαριλάου Τρικούπη 38, Γιάννενα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ