Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Μέτωπο κατά των συμφερόντων της χώρας
  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ κατέληξαν σε κοινή έκθεση για τις αλλαγές στην επικείμενη Διακυβερνητική της ΕΕ, συντασσόμενοι με θέσεις που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας
  • ΚΚΕ: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται οδηγούν σε νέα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε παραπέρα περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοινή έκθεση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα αναθεωρήσει τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν χτες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για έκθεση που κινείται στα πλαίσια των επιδιώξεων των ισχυρών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της κρατικής οντότητας της Ελλάδας και θα τη θέσει σε υποδεέστερη και πιο εξαρτημένη θέση στα πλαίσια της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, διά του εκπροσώπου του Α. Σκυλλάκου, κατέθεσε γραπτώς τις δικές του θέσεις (δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη) όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το σύνολο των αλλαγών που σχεδιάζονται στη Διακυβερνητική οδηγούν σε νέα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε μεγαλύτερο περιορισμό του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει για το δρόμο που θα ακολουθήσει, σε παραπέρα περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Στην έκθεση των τριών κομμάτων τονίζεται ουσιαστικά η συμφωνία τους τόσο με τις επιδιώξεις για την ενισχυμένη συνεργασία (ΕΕ δύο ταχυτήτων) όσο και για την επέκταση των περιπτώσεων στις οποίες δε θα απαιτείται το βέτο αλλά η «ειδική πλειοψηφία». Συγκεκριμένα:

- Για την ενισχυμένη συνεργασία αναφέρεται: «Κάθε ενισχυμένη συνεργασία πρέπει να είναι ανοιχτή στις χώρες που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν. Οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ αποτελούν εκ των πραγμάτων τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η μελλοντική πολιτική ένωση της ΕΕ».

- Για την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία από τη μία τονίζεται ότι πρέπει να παραμένει η ομοφωνία στα θεσμικής φύσεως θέματα της ΕΕ, αλλά εκτιμά ότι «εφόσον διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, οι σχετικοί τομείς δράσης πρέπει να υπόκεινται στη διαδικασία της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Για τα άλλα θέματα προτείνεται με την έκθεση «να χαραχτεί, με διαδικασίες που διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους μέλους, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μία πολιτική που να κατοχυρώνει τα εξωτερικά σύνορα των κρατών ως σύνορα της ΕΕ». Ζητείται να υπάρχει ένας επίτροπος για κάθε χώρα και για την κατανομή των ψήφων στο Συμβούλιο αναφέρει: «Σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, η καθιέρωση ενός συστήματος λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία που θα απαιτούσε το 60% των κρατών μελών και το 60% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, δημιουργεί μία νέα δημοκρατική δυναμική».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρέστη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ε. Παπαζώη, η οποία αναφερόμενη μεταξύ άλλων στα όσα λέγονται για την «Κοινή Αμυνα της ΕΕ», ομολόγησε ότι αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ δεν υπάρχει ένα «συλλογικό σύστημα ασφάλειας εντός της ΕΕ», αλλά όσα προβλέπονται αφορούν τη διαχείριση «κρίσεων» εκτός ΕΕ, δηλαδή, με άλλα λόγια, για το μόνο που ενδιαφέρεται η ΕΕ, είναι πώς θα παρεμβαίνει και θα εισβάλλει σε περιπτώσεις όπως το Κοσσυφοπέδιο και όχι, όπως βαυκαλίζονται ορισμένοι, το πώς θα υπερασπίζει στα σύνορα της Ελλάδας.

Κριτικές παρατηρήσεις πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη διακυβερνητική εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι αυτές κρύβουν παγίδες και για τη χώρα μας, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη. Οχι μόνο δήλωσε τη συμφωνία της με το κείμενο της έκθεσης, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει «να είμαστε αρνητικοί στην ενισχυμένη συνεργασία» και υπογράμμισε ότι συζητάει την άρση του βέτο στη λήψη των αποφάσεων, αφού «εξασφαλίσουμε το ανοιχτό σε όλους της ενισχυμένης συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ