Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΜΟΛΙΚΑΣ
Στάχτη η «Αγρια Κοιλάδα»

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα του πανέμορφου Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κύρνα στα Γρεβενά, και του όρους Σμόλικα, από τη φωτιά, που έκαιγε για δεύτερη μέρα χτες και εκδηλώθηκε στην ορεινή Κόνιτσα Ιωαννίνων.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή και να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εναέρια παρέμβαση. Αμεσα κινδύνεψαν τα ορεινά χωριά Αρματα και Δίστρατο, που βρίσκονται στην περιοχή προς Λάιστα, δίπλα από τα οποία πέρασε το μεγάλο μέτωπο φωτιάς της Κόνιτσας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 100 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ένα αεροσκάφος καναντέρ, ένα ελικόπτερο και 36 στρατιώτες.

Στην κατάσβεση του μετώπου των Γρεβενών, όπου πέρασε η φωτιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης και συνέχιζε μέχρι αργά το βράδυ χτες να καίει ανεξέλεγκτη σε δύσβατη περιοχή, συμμετέχουν άνδρες της ΕΚΑΜ, πεζοπόρα τμήματα του στρατού με 60 στρατιώτες, 120 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δεκάδες κάτοικοι και δασεργάτες. Οι επιχειρήσεις με αεροπλάνα και ελικόπτερα σταμάτησαν χθες λίγο πριν το μεσημέρι, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Στη μάχη με τον πύρινο εχθρό, παρέμειναν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν πεζές, ή στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρονται με μουλάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Νομάρχης Γρεβενών Α. Πέτσας, η φωτιά περιορίστηκε κυρίως στην πλευρά του Σμόλικα, αφού μετά από επίπονες προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούν, κατάφερε να ελεγχθεί η κορυφογραμμή του Μοράβα. Ετσι, πλέον έχει αποδυναμωθεί -τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα- το μέτωπο προς το δάσος της Σαμαρίνας, όπου βρίσκεται και το κοντινότερο ομώνυμο χωριό. Ενώ φαίνεται πως αποφεύχθηκε συνολικότερα ο κίνδυνος και για τις 7 ορεινές κοινότητες της περιοχής.

Δασικοί υπάλληλοι ανέφεραν πως στην περιοχή που παραδόθηκε στις πύρινες γλώσσες, υπάρχει ένα από τα ομορφότερα δάση της Ευρώπης, που είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στη Μαύρη Πεύκη. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός μόνο στην πλευρά των Γρεβενών, ενώ αντίστοιχου μεγέθους είναι η καταστροφή και στην πλευρά των Ιωαννίνων.

Θάσος

Χθες το μεσημέρι, αναζωπυρώθηκε η μεγάλη φωτιά που έκαιγε τις προηγούμενες μέρες στη Θάσο και είχε τεθεί υπό έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν το καταστροφικό της έργο και καθιστούσαν σχεδόν ανήμπορες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, των δεκάδων εθελοντών της πυρασφάλειας και των κατοίκων που προσπαθούσαν να περιορίσουν τον πύρινο εφιάλτη. Η φωτιά έκαιγε στη δασική περιοχή μεταξύ Λιμένα και Παναγιάς.

Στο μεταξύ και στη Θεσσαλονίκη επανήλθε χτες η πύρινη λαίλαπα, καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Καλαμωτού στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς και θαμνώδεις εκτάσεις στη Μεσημβρία και τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλές πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (2020-07-14 00:00:00.0)
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (2012-08-28 00:00:00.0)
Σε πύρινο κλοιό η Κέρκυρα (2011-08-03 00:00:00.0)
Μεγάλες πυρκαγιές σε Ηπειρο και Πελοπόννησο (2008-08-20 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στη Σκύρο (2008-07-15 00:00:00.0)
Απ' το Ξυλόκαστρο ως την Ακράτα (2000-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ