Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μεγάλες καταστροφές στη Σκύρο

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΚΟ Σκύρου του ΚΚΕ

Η φωτιά στη Σκύρο κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους

ICON

Η φωτιά στη Σκύρο κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους
Επί δύο μέρες έκαιγε η φωτιά στο Τραχύ Σκύρου. Ο απολογισμός είναι πάνω από 7.000 - 10.000 στρέμματα καμένα, εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνες και 100 αιγοπρόβατα. Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο το πρωί, σε πευκόφυτο δάσος της περιοχής. Ευτυχώς δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και από χτες το απόγευμα βρίσκεται σε ύφεση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των εκλεκτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση είναι τεράστιες. Αξίζει μόνο να υπογραμμίσουμε ότι έχει δοθεί μόλις το 10% από το συνολικό κονδύλι των 4,2 εκατ. ευρώ για το 2008, το οποίο προορίζεται για έργα δασοπροστασίας, διάνοιξης και συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Την ίδια στιγμή η πυροσβεστική «δύναμη» της Σκύρου είναι δύο απαρχαιωμένα πυροσβεστικά και έντεκα πυροσβέστες, ορισμένοι απ' αυτούς εποχικοί. Οπως είναι φυσικό, ήταν αδύνατο να σβήσουν τη φωτιά, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - δημιουργήθηκε από σπίθα που ξεπήδησε από το αλυσοπρίονο κτηνοτρόφου που έκοβε ξύλα.

Παρέμβαση της ΚΟ Σκύρου

Η Κομματική Οργάνωση Σκύρου εξέδωσε ανακοίνωση για τη φωτιά και τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της «επικίνδυνης αντιδασικής πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Και προτείνει τα εξής άμεσα μέτρα:

  • Να γίνει γρήγορα ουσιαστική εκτίμηση της καμένης έκτασης και των ζημιών.
  • Να κηρυχτεί αναδασωτέα η καμένη έκταση.
  • Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ.
  • Να ενισχυθεί η Πυροσβεστική υπηρεσία με μέσα και μόνιμο προσωπικό.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα και ολοκληρωτικά όσοι επλήγησαν.
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικό όργανο στο νομό και σε κάθε δήμο.
  • Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό πυροπροστασίας.
Στο Ρέθυμνο

Στο Νομό Ρεθύμνου πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αμμούδι, Ακούμια και Βωλιώνες των Δήμων Λάμπης και Φοίνικα, που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό από το μεσημέρι του Σαββάτου. Το πυροσβεστικό έργο έκαναν δύσκολο οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Οι πυρκαγιές απείλησαν να κάψουν και κατοικίες, που σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σβήσουν εστίες φωτιάς και να σώσουν τις περιουσίες τους. Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί τόσο στους κατοίκους όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, το γεγονός ότι οι διαφορετικές εστίες της πυρκαγιάς ξέσπασαν ταυτόχρονα, αφήνοντας το ενδεχόμενο του εμπρησμού ανοιχτό.

Πύρινα μέτωπα

Από την Παρασκευή το πρωί στις 6 ως το πρωί της Δευτέρας στις 6, εκδηλώθηκαν συνολικά 131 δασικές πυρκαγιές. Παρακάτω σημειώνουμε την εξέλιξη των πιο σημαντικών.

Υπό έλεγχο τέθηκε χτες μεσημέρι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο τρίτο λιμανάκι, στο Δασκαλειό Κερατέας. Επίσης υπό έλεγχο ήταν, χτες, η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στις Καρυές Λακωνίας, στα σύνορα των Νομών Λακωνίας και Αρκαδίας.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στο Καπαρέλλι Βοιωτίας στο Δήμο Πλαταιών, έχει τεθεί από χτες υπό έλεγχο. Υπό έλεγχο ήταν και οι προχτεσινές πυρκαγιές σε Αθίκια και Καλέντζι Κορινθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ