Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική δήλωση από τον Κ. Σημίτη

Μεταθέτει, πάλι, τις ευθύνες στις «ακραίες καιρικές συνθήκες», ομολογεί ότι τα επιπρόσθετα μέτρα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη νέα καταστροφή και στέλνει το μήνυμα ...μην περιμένετε περισσότερα!

Μνημείο κυνισμού και αναλγησίας, αλλά και περίτρανη ομολογία για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του η οποία, αν και γνώριζε πολύ καλά, όπως είπε, την επικινδυνότητα των ημερών δεν κατάφερε να αποτρέψει τη νέα βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές, αποτελεί η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού.

Στην ουσία ο Κ. Σημίτης στο «διάγγελμά» του προς τον ελληνικό λαό: Πρώτον, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι η χώρα παραδόθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στις φλόγες, μεταθέτοντας, άλλη μια φορά, την αιτία στις «ακραίες καιρικές συνθήκες»(!) Δεύτερον έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω, καθώς όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πυρόσβεσης «αποδίδουν το μέγιστο δυνατό» και άρα, «μην περιμένετε πολλά πράγματα». Τρίτον , αν και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ότι αυτές οι ημέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και, όπως υποστήριξε, είχε κάνει «τις απαραίτητες προετοιμασίες», αποδείχτηκε ότι -και- τα «επιπρόσθετα μέτρα» που είχαν αναγγελθεί πριν λίγα 24ωρα, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε χτες το απόγευμα ο Κ. Σημίτης έχει ως εξής:

«Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα ιδιαίτερα στενάχωρη, γιατί οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα έχουν οδηγήσει και σε πάρα πολλές πυρκαγιές, όπως είναι γνωστό. Η ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε επισημάνει -και αυτό ήταν γνωστό σε μας και είχαμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες- ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τις μέρες αυτές, από σήμερα, σε κατάσταση, η οποία είναι έκτακτη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη, εξαιρετικά επικίνδυνη. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ο στρατός, όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε βρίσκονται σε κινητοποίηση και παλεύουν, κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και πιστεύω ότι αποδίδουν το μέγιστο δυνατό. Συζητήσαμε το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή και θα ξανασυζητήσουμε σήμερα (χτες) το απόγευμα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Χρειάζεται προσπάθεια και θα την κάνουμε».

Ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στη Σάμο γιατί «το ταξίδι στη Σάμο προϋπέθετε ότι δε θα υπήρχαν αλλού προβλήματα». Σε ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος για τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» στους Αγίους Θεοδώρους απάντησε ότι «τα διυλιστήρια έχουν μια ειδική προστασία, έχουν τη δική τους πυροσβεστική υπηρεσία. Ασφαλώς και η πυροσβεστική υπηρεσία προσέχει ιδιαίτερα τα διυλιστήρια, γιατί δεν πρέπει να συμβεί τίποτα εκεί».

Ο Δ. Ρέππας

Πλειοδοτώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Ρέππας, στο θέμα των καιρικών συνθηκών, επικαλέστηκε εκτίμηση που του μεταφέρθηκε από τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος ότι οι συνθήκες είναι «οι πιο αντίξοες και οι πιο δυσμενείς που έχουν επιχειρήσει ποτέ». Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των πυρκαγιών χθες ξεπερνούσε τις 100 και επικαλούμενος την εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιών είπε ότι έχουν αποτεφρωθεί περίπου 115.000 στρέμματα. Σε σχέση με τις αιτίες των πυρκαγιών είπε ότι «έχουμε ένα μεικτό τύπο αιτιών» και ανέφερε ότι υπάρχουν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εμπρησμό και πυρκαγιές που οφείλονται στην αυτανάφλεξη υλικών λόγων υψηλών θερμοκρασιών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές, για τους οποίους θα ισχύσει, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «το μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τους σεισμοπαθείς από το σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη(!). Δηλαδή ένα επίδομα - ντροπή και μετά «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ