Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μαύρισαν» τα πνευμόνια των Αθηναίων

Αθήνα, ώρα τρεις το μεσημέρι. Το βοριαδάκι που την «αγκαλιάζει» έχει μεταφέρει στη μεγαλούπολη τα αποκαΐδια από τις πυρκαγιές της Κορινθίας. Ο καιρός είναι αίθριος, αλλά ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού κρύβει τον ήλιο. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται η μυρωδιά των χιλιάδων καμένων πεύκων, που κατατρώγουν οι φλόγες στους Αγ. Θεοδώρους. Η ζέστη και η κάπνα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι στάχτες στροβιλίζονται δαιμονισμένα, η αναπνοή των ανθρώπων μεταφέρει μέσα τους το θάνατο... Χιλιάδες πεύκα που εξασφαλίζουν μια ανάσα ζωής για 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους του Λεκανοπεδίου είναι νεκρά. Τα τελευταία χρόνια, τα βουνά της Αττικής έχουν γεμίσει εκατομμύρια τέτοια πτώματα.

Σε μια περιοχή που η ρύπανση υπονομεύει την υγεία χιλιάδων πολιτών, τα δάση που επιτελούν λειτουργία απορρυπαντή της ατμόσφαιρας όλο και μειώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εκτάριο δάσους προσλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και εξασφαλίζει την αναπνοή σε δέκα άτομα. Υπολογίζεται ότι ένα στρέμμα δάσους πεύκης μπορεί να συγκρατήσει 3,2 τόνους σκόνης, ενώ ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6,4 τόνους σκόνης.

Επίσης, συγκρατεί πολλούς ρύπους και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, αραιώνει τη συγκέντρωση του ρυπογόνου αέρα στα κατώτερα στρέμματα, δημιουργώντας καθοδικά ρεύματα και απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων.

Αποτελούν φυσική ασπίδα στις πλημμύρες του χειμώνα. Τα δέντρα συγκρατούν, λόγω των φυλλωμάτων τους, από 10% ως 50% των νερών. Μειώνουν την ετήσια απορροή των νερών κατά 10% ως 20% και κατεβάζουν τις πλημμυρικές αιχμές κατά 50% ως 60%.

Ενα καμένο δάσος, όχι μόνο δεν μπορεί να συγκρατήσει το απαραίτητο νερό, αλλά οδηγεί και σε διάβρωση του εδάφους. Κάθε χρόνο μεταφέρεται από το έδαφος της χώρας στη θάλασσα ένα νησί με έκταση όση η Πάτμος και με βάθος εδάφους 2,5 μέτρα. Η ετήσια μεταφορά φερτών υλικών από τα υδάτινα ρεύματα υπολογίζεται ότι είναι 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1974 και μετά κατά μέσο όρο καταστρέφονταν 580.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ