Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πρόστιμα θα σβήσει ... τις φωτιές η κυβέρνηση

«Κλήσεις» στους εμπρηστές θα μπορεί να κόβει στο εξής η Πυροσβεστική, αρκεί βέβαια να βρεθούν... Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων... για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρήκε άλλη μια «πονηρή» λύση: Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης δόθηκε η αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμα σε όποιον από πρόθεση ή αμέλεια προξενεί πυρκαγιά σε δάσος. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα της πολιτικής της σε όσους έχουν την ατυχία να προκαλέσουν κατά λάθος πυρκαγιά ή σε όσους κατηγορηθούν από την Πυροσβεστική ή άλλους ως εμπρηστές.

Στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται επίσης η αναπροσαρμογή των διοικητικών ποινών που θα επιβάλλονται και το κατώτατο όριο ορίζεται στις 500.000 δραχμές. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα αποστέλλεται από την κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία στη ΔΟΥ του οφειλέτη - παραβάτη και το ποσό θα εισπράττεται από το δημόσιο ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα θα εισπράττονται πριν ακόμα υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική απόφαση από τα αρμόδια δικαστήρια. Στην περίπτωση που ο τιμωρούμενος με πρόστιμο αθωωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τότε το ποσό που κατέβαλε θα επιστρέφεται άτοκα. Επίσης η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει και... ευκολίες πληρωμής των προστίμων και ποσά άνω των 500.000 δραχμών θα μπορούν να καταβάλλονται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 200.000 δραχμών.

Επιπρόσθετα, στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται και επιβολή προστίμων στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται στους χώρους των απορριμμάτων, το ελάχιστο ύψος των οποίων ορίζεται στα 2.000.000 δραχμές. Ενα ακόμα σημείο της κοινής υπουργικής απόφασης που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στα κριτήρια προσδιορισμού για το ύψος του προστίμου, εκτός του μεγέθους των ζημιών και των άλλων παραμέτρων (κίνητρα, βαθμός υπαιτιότητας κ.ά.) θα συνυπολογίζεται πλέον και ύψος του κόστους κατάσβεσης της πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ