Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απ' το Ξυλόκαστρο ως την Ακράτα

Η φωτιά στην περιοχή της Ακράτας ξεκίνησε από τη δασική περιοχή Κερνίτσα το βράδυ της Τετάρτης. Είχε σβηστεί, αλλά αναζωπυρώθηκε χτες το πρωί. Μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μέχρι στιγμής οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου 12.000 στρέμματα καμένης έκτασης. Στη διάρκεια της μέρας η φωτιά έφτασε μέχρι τα όρια της πόλης της Ακράτας και στην κωμόπολη Αιγές, η οποία βρίσκεται στα όρια του νομού Κορινθίας. Απώλειες τουλάχιστον 12 καμένα σπίτια και απροσδιόριστος αριθμός αγροικιών και καμένων αποθηκών. Απειλήθηκε, επίσης, και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Ανω Ακράτα. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι μιλούν για εμπρησμό, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη συμμετέχουν 80 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ξυλόκαστρο

Σε πύρινη κόλαση είχε μετατραπεί χτες το Ξυλόκαστρο. Οι πύρινες γλώσσες που ξεκινούσαν από το βουνό Ζήρεια έζωναν τις γύρω περιοχές. Κόκκινες σπίθες ξεχύνονταν στις πλαγιές και σε δευτερόλεπτα από παντού ξεπηδούσαν νέες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σπίτια, εργοστάσια, αποθήκες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι κάτοικοι έντρομοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Ηταν αδύνατο να μάθει κανείς την έκταση της καταστροφής. «Καίγονται όλα», ήταν η απάντηση που παίρναμε απ' όλους. Δυο αδέρφια στην προσπάθειά τους να σώσουν το φλεγόμενο σπίτι τους τραυματίζονται και ο ένας, ο Γιώργος Πάγκαλος, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Κορίνθου με εγκαύματα. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν άλλα δέκα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι πάλευαν απεγνωσμένα, αλλά η πυρκαγιά ήταν απέραντη. Οσο βλέπει το μάτι φαίνονταν μόνο κόκκινες φλόγες και ένα κόκκινο φεγγάρι στο μαύρο ουρανό.

Πρώτος απολογισμός: Χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων. Δέκα σπίτια και μια εκκλησία καταστράφηκαν στο χωριό Ρίζες. Τα δάκρυα πνίγουν τους ανθρώπους που στέκονται πάνω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Ιδια φρίκη και στο εργοστάσιο χρωμάτων της περιοχής. Επίσης στο χωριό Μαρτινέικα κάηκαν πέντε σπίτια, αποθήκες και εκτάσεις με σταφίδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες φωτιές σε Ηλεία και Εβρο (2022-07-22 00:00:00.0)
Μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη (2021-08-18 00:00:00.0)
Πολλές πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (2020-07-14 00:00:00.0)
Κάρβουνο ο Καρβούνης (2000-07-11 00:00:00.0)
Απειλήθηκε το Ωραιόκαστρο (2000-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ