Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη

Από τις μεγάλες φωτιές στη νότια Γαλλία

Copyright 2021 The Associated

Από τις μεγάλες φωτιές στη νότια Γαλλία
Μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές τις μέρες στη νότια Ευρώπη, με τους λαούς σε όλη την ΕΕ να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει τα αναγκαία μέτρα και τις υποδομές για την προστασία τους, βάζοντάς τα στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στη Γαλλία, χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν προληπτικά από την ενδοχώρα του Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή, εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται από τη Δευτέρα στην περιφέρεια του Βαρ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής πυροσβεστικής, οι συνθήκες είναι δυσμενείς, με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Η πυρκαγιά έχει τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνεται με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα.

Παράλληλα, στη νότια Γαλλία έχουν ξεσπάσει και άλλες πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες, στις παρυφές του εθνικού πάρκου των Καλάνκ κοντά στη Μασσαλία και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας του Βαρ, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Στην Ισπανία, πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο έχει κάψει τουλάχιστον 120.000 στρέμματα στο Ναβαλακρούθ, μια αγροτική περιοχή σε απόσταση περίπου 120 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης, στην περιφέρεια Καστίλλη και Λεόν. Η φωτιά ξεκίνησε όταν ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο. Ηδη έχουν εκκενωθεί οκτώ χωριά και χτες απομακρύνθηκαν σχεδόν 1.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Στην Πορτογαλία πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην τουριστική περιοχή της Αλγκάρβε στα νότια της χώρας στην κοινότητα Κάστρο Μάριμ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Μέχρι και χτες εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να τη θέσουν σε έλεγχο και υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Χτες το πρωί η πυρκαγιά εξαπλωνόταν «με ένταση» σε ζώνη πευκοδάσους προς την κατεύθυνση της πόλης Ταβίρα.

Συνέχισε να καίει για τρίτη μέρα η φωτιά στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ

Για τρίτη μέρα χτες συνεχίστηκε η προσπάθεια κατάσβεσης των δεκάδων εστιών φωτιάς που αποτεφρώνουν από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλες δασικές εκτάσεις στους λόφους της δυτικής Ιερουσαλήμ.

Εως αργά το μεσημέρι η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται σχετικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέφ, να ανακοινώσει πως δεν είναι πλέον απαραίτητη η διεθνής βοήθεια πυρόσβεσης. Σημειώνεται η προσφορά βοήθειας από την Παλαιστινιακή Αρχή, με την αποστολή δεκάδων Παλαιστινίων πυροσβεστών που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ νωρίς από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, συμμετέχοντας στο έργο κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι των καμένων περιοχών που έχασαν σπίτια και περιουσίες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, θεωρώντας πως δεν αντέδρασε άμεσα, με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να πάρουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ειδικοί εκτίμησαν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου καταστεί εφικτή η επιστροφή των κατοίκων στις καμένες περιοχές περίπου 6.200 εκταρίων δασικής έκτασης.

Η νέα μεγάλη φωτιά θύμισε την τραγωδία που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβρη του 2010, όταν δασικές πυρκαγιές στη βόρεια Ιερουσαλήμ είχαν κάψει περίπου την ίδια έκταση, προκαλώντας τότε το θάνατο 44 ανθρώπων. Εντεκα χρόνια μετά, στο ισραηλινό κράτος με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς για τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, αναδεικνύεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού...

ΗΠΑ: Νέο πύρινο μέτωπο στη Μινεσότα

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, πέρα από τις τεράστιες φωτιές που μαίνονται εδώ και δύο μήνες στη βόρεια Καλιφόρνια, σε πλήρη εξέλιξη είναι από τη Δευτέρα ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο στη βορειοανατολική Μινεσότα σε έκταση 600 εκταρίων, με αποτέλεσμα τις προληπτικές εκκενώσεις παρακείμενων κοινοτήτων.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει παράλληλα και το ζήτημα της ξηρασίας και λειψυδρίας στην Αριζόνα, όπου η στάθμη νερού στη μεγαλύτερη λίμνη της πολιτείας και των ΗΠΑ, τη λίμνη Μιντ, έπεσε πλέον σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 35%. Αποφασίστηκαν μειώσεις στην υδροδότηση αστικών κέντρων αλλά και καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Αριζόνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ