Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες κινεζικές ασκήσεις στα Στενά της Ταϊβάν

Ασκήσεις με αληθινά πυρά και τη χρήση μιας σειράς μέσων, από πολεμικά πλοία μέχρι εναέρια μέσα αντιμετώπισης υποβρυχίων, έκανε χτες η Κίνα στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, ενώ ο εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων Σι Γι επέκρινε τις «προκλήσεις και τα λανθασμένα μηνύματα που διαρκώς κάνουν οι ΗΠΑ».

Σε συνέντευξη Τύπου για τις ασκήσεις, ο εκπρόσωπος επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «τον τελευταίο καιρό προχώρησαν σε συμπαιγνία με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα» (το κόμμα που πλειοψηφεί στην κυβέρνηση της Ταϊβάν), αναφερόμενος στις εντεινόμενες κινήσεις ενίσχυσης της απευθείας συνεργασίας ΗΠΑ - Ταϊβάν και στον στρατιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 οβιδοβόλων (155 χιλιοστών M109A6) στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας έως και 750 εκατ. δολαρίων που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το Πεντάγωνο. Ακόμα, ενδεικτική είναι και η συνάντηση που είχαν στελέχη από τις υπηρεσίες ακτοφυλακής των δύο πλευρών για να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σι συνέδεσε τις ασκήσεις με τη «δράση που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω διαφύλαξη της κυριαρχίας της Κίνας με την υπάρχουσα κατάσταση ασφαλείας στα Στενά της Ταϊβάν» και «επίσης μια σοβαρή απάντηση στην ανάμειξη ξένων δυνάμεων και την πρόκληση των αποσχιστών της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ