Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Στάχτη 100.000 στρέμματα

Περιοδεία στις κατεστραμμένες περιοχές κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη

Νέες φωτιές στον Τολοφώνα Ερατινής στη Φωκίδα και στη Νεροτριβιά της Εύβοιας σημειώθηκαν χτες, ενώ υπήρχαν αναζωπυρώσεις στα άλλα μέτωπα, όπως στο ελατόδασος της Φουρνάς στην Ευρυτανία.

Μεγάλες εκτάσεις, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη, με αποτέλεσμα να πληγεί η μικρή και μεσαία αγροτιά.

Τα αποτελέσματα των πυρκαγιών είναι δραματικά: Εννέα οικογένειες στη Μακρακώμη έμειναν χωρίς σπίτια. Οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Πλατυστόμου και το όμορφο τοπίο θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στη Φθιώτιδα: Από την Κυριακή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές μέχρι προχτές (Τετάρτη) έχουμε στην περιοχή της Αταλάντης (Μαλαισίνα, Κολάκους, Εξαρχος, Μαρτίνο) καμένη έκταση συνολικά 100.000 στρεμμάτων. Από αυτά το 65-70% είναι καμένη δασική έκταση και το 30-35% καλλιέργειες (σιτηρά, βαμβάκια, αμπέλια, ελαιόδεντρα). Π.χ. στο Ζέλι οι κατεστραμμένες καλλιέργειες είναι της τάξης των 10-15 χιλιάδων στρεμμάτων. Στη Μαλαισίνα από τη συνολική έκταση των 60.000 στρ. που κάηκε, τα 45.000 στρ. είναι δασική έκταση. Στην περιοχή Αταλάντη - Κολάκοι - Κυπαρίσσι, από τα 40.000 στρ. καμένης έκτασης, τα 10.000 στρ. είναι καλλιέργειες. Αντίστοιχα στην περιοχή Μακρακώμης (Αρχάνι, Πλατύστομο, Τσούννα, Γιαννιτσού) οι καμένες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν μέχρι προχτές της τάξης των 20.000 στρεμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στις περιοχές, οι κάτοικοι ρωτούσαν γεμάτοι οργή και αγανάκτηση τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Πατάκη, «τι να κάνουμε;» κι αυτός του απαντούσε: «Ογανωθείτε, συντονιστείτε και ενωμένοι διεκδικήστε αγωνιστικά την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, των περιουσιών, του μόχθου σας, διεκδικήστε τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της».

Εξάλλου όπως τονίζει και η ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ,«η οξύτητα του προβλήματος κάνει αναγκαία την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα... Χρειάζεται η ενωμένη λαϊκή κινητοποίηση. Η συντονισμένη πάλη όλων των λαϊκών τμημάτων, για κατοχύρωση και ανάπτυξη των δασών, για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, χωρίς πρόσθετα φορολογικά βάρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ