Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
«Εμπρηστική» η πολιτική της ΕΕ για την προστασία των δασών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η σημασία των δασών για τη διατήρηση θεμελιωδών οικολογικών ισορροπιών του οικοσυστήματος, της ίδιας της ζωής, είναι τεράστια. Δυστυχώς, δεν είναι ανάλογη η προστασία και η προσοχή που τους αποδίδεται». Τα παραπάνω σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, παίρνοντας το λόγο σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την προστασία των δασών. Και συνέχισε:

«Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί τα δάση τα τελευταία έτη και οι πλημμελείς αντιδράσεις για την αντιμετώπισή τους, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την οικολογική ισορροπία, όσο και την υγεία, την ασφάλεια και πολλές αξίες, πολιτιστικές, κοινωνικές, άρρηκτα συνδεδεμένες με το δασικό πλούτο.

Τα τελευταία χρόνια οι ορεινές - δασικές περιοχές, και ιδιαίτερα αυτές της Μεσογείου, έχουν πληγεί σοβαρά από την αποδάσωση, τις πυρκαγιές, την απερήμωση, την εγκατάλειψη, την καταχρηστική εκμετάλλευση, την ανεπαρκή αναδάσωση, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων δεκάδων χιλιάδων εκταρίων δασικών εκτάσεων.

Σας φέρνω το δραματικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 10% των εκτάσεων που καταστρέφονται στην Ελλάδα αναδασώνονται. Το υπόλοιπο 90% είτε εγκαταλείπεται είτε, στο μεγαλύτερο μέρος του, καταπατείται και δομείται παράνομα από οικονομικά συμφέροντα (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, κατά κανόνα ευνοούμενες των εκάστοτε κυβερνήσεων), που αξιοποιούν τις πυρκαγιές - ή και ευθύνονται ίσως για τους εμπρησμούς που τις προκαλούν - το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, την έλλειψη δασικού κτηματολογίου και τη μη καταγραφή της δασικής περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία των κοινοτικών δασών (βόρεια, εύκρατα, μεσογειακά και τροπικά) και αντίστοιχη ποικιλομορφία προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων. Η μέχρι σήμερα δασική πολιτική της ΕΕ όχι μόνο δεν κατάφερε, με τις αποσπασματικές, συγκυριακές, ασυνεπείς και ασυνεχείς της πολιτικές και τα ανεπαρκέστατα κονδύλια που διέθεσε, να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα προβλήματα αυτά, αλλά, επιπλέον, έρχεται η Κομισιόν με προτάσεις περαιτέρω μείωσης των ήδη ελάχιστων κονδυλίων, για την προστασία των δασών από τη φωτιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το αιτιολογικό των προτεινόμενων μειώσεων είναι η μειωμένη απορρόφηση των κονδυλίων κατά την παρελθούσα περίοδο! Τα προβλήματα όμως δε λύθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα, επιτάθηκαν. Δεν είναι απλά υποκριτική μια τέτοια πολιτική. Είναι συνένοχη και εμπρηστική.

Εμείς επιμένουμε.

Καλούμε και το ΕΚ να θυμηθεί τα επανειλημμένα ψηφίσματα και τις θέσεις του, για την ανάγκη ενίσχυσης των μέσων πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών, προστασίας και αξιοποίησης του δασικού πλούτου σε όλες τις περιοχές της Ενωσης. Πιστεύουμε ότι οι κοινοτικοί δημοσιονομικοί πόροι που διατέθηκαν για τα δάση ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα ανεπαρκείς και ζητάμε την αύξησή τους στο ύψος των πραγματικών αναγκών και της σημασίας των δασών.

Είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές, τους αρμόδιους φορείς, να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη χάραξη αποτελεσματικής δασικής πολιτικής και την ανάπτυξη άμεσης και συντονισμένης δράσης, με στόχο την αναγέννηση και αναδάσωση των κατεστραμμένων δασικών περιοχών, με σεβασμό στις βιοκλιματικές και οικολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και μεθόδων, επιβάλλεται, επαναλαμβάνουμε, να διατεθούν από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και την πρόληψη επαρκούς προσωπικού, που, αν κρίνουμε από την Ελλάδα, είναι σε πλήρη ανεπάρκεια.

Ετσι θα συμβάλλουμε στην προστασία, ανάπτυξη, οικολογική ανόρθωση και παραγωγική αξιοποίηση των δασών των χωρών αυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ