Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Για όγδοη μέρα έκαιγε χτες

Για όγδοη μέρα, η μεγάλη πυρκαγιά της Σάμου συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ στο μέτωπο του Πλατάνου, όπου η φωτιά αναζωπυρώθηκε και συνεχίζει το δρόμο της. Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός των άλλων μεγάλων πυρκαγιών σ' όλη την Ελλάδα και η μεταφορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών εκεί.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που ήταν να γίνει χτες το βράδυ, αναβλήθηκε λόγω της αναζωπύρωσης, ενώ ματαιώθηκε η αναμενόμενη σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των αιτημάτων που διαμόρφωσε η προχτεσινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο νομάρχης Σάμου Θ. Θαλασσινός. Αιτήματα, που κινούνται στη λογική κάποιων αριθμών, που απέχουν από την πραγματικότητα των μεγάλων καταστροφών και δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κόψει και να ράψει στα μέτρα της δημοσιονομικής πολιτικής τις εξαγγελίες μέτρων που προαναγγέλθηκαν ήδη.

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) διαχώρισε τη θέση του από την εν λόγω σύσκεψη, τονίζοντας ότι τα αιτήματα που πέρασαν στη σύσκεψη αυτή είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και το μέγεθος των καταστροφών.

Το ΕΚΣ, σε ανακοίνωσή του, επιμένει στην πλήρη αποζημίωση των ζημιών, τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και του εξοπλισμού κτιριακών εγκαταστάσεων, ζωικής παραγωγής, αγροικιών, κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Επίσης ζητεί την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των αγροτών, επαγγελματιών και εργαζομένων, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με παράλληλη αναστολή των δανειοδοτικών υποχρεώσεων, αλλά και τη λήψη μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας του νησιού.

Τέλος, ζητεί να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις, την άμεση αποκατάσταση της υποδομής των ΟΤΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό) που καταστράφηκε, τη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των πληγεισών περιοχών, αλλά και τη γενναία χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία του νομού, η οποία θα στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του Κέντρου διοργανώνει την Τετάρτη 19-7-2000 στις 7 μ.μ. σύσκεψη με όλους τους φορείς της Σάμου, με στόχο την ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος, στη βάση των πραγματικών αναγκών των πληγέντων και του μεγέθους των καταστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ