Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Σε 230 αυξήθηκαν χτες τα μέτωπα της φωτιάς

Ο «κακός μας ο καιρός», στον οποίο οφείλονται οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας, ξαναχτύπησε χτες. Η τρομοκρατική οργάνωση που ακούει στο όνομα «κυβερνητική πολιτική» και είναι αυτή που με τη δράση της βάζει μπουρλότο στην οικολογική ισορροπία της Ελλάδας αλλά και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ήταν ανελέητη. Κατάφερε πλήγματα σε 230 περιοχές!

Μέλη της... οργάνωσης είναι πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Εχουν συνεργάτες παντού. Ακόμα και στον πυρήνα του κυβερνητικού επιτελείου. Που βγαίνει και ομολογεί ανεπάρκεια καθώς διαφημίζει τον «αντιπυρικό στρατό» τον οποίο στέλνει κάθε φορά στη μάχη. Μόνο που φροντίζει να δίνει τα περισσότερα και τα καλύτερα όπλα στους «τρομοκράτες» που δεν τα αφήνουν ανεκμετάλλευτα. Αυτή η προδοσία έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές στον «αντιπυρικό στρατό».

Τα όπλα αυτά είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δασικό πλούτο σαν πεδίο κερδοσκοπίας, που περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση, που ξεχωρίζει την καταστολή των δασικών πυρκαγιών από την πρόληψη, που έχει έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο νομιμοποιεί καταπατήσεις, που αναθέτει την προστασία δασικών οικοσυστημάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, που διατηρεί τις μεγάλες ελλείψεις στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαχείριση των δασών που... που...

Σύμφωνα, λοιπόν, με δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατάσταση στο μέτωπο του αντιπυρικού αγώνα χτες το απόγευμα διαμορφωνόταν ως εξής: πυρκαγιές σε εξέλιξη:

Κορινθία: στο Κιάτο η φωτιά που είχε αρχίσει προχτές το απόγευμα, μαινόταν στις περιοχές Α. Πιτσά - Ζεμενό -Βρυσούλα, Λουτρό - Αμφιθέα - Σούλι, Μουγγοστο - Χούνι -Μερτικέικα - 126ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου. Στον τόπο επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 28 οχήματα.

Στους Αγ. Θεοδώρους η φωτιά ξεκίνησε από τη θέση Α. Κόκκινη Σπηλιά, στα Γεράνια, χτες στις 11.10 το πρωί. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 50 πυροσβέστες με 13 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Αχαΐα: η πυρκαγιά ξεκίνησε προχτές στις 9.08 το βράδυ στο Α. Διακοφτό Αιγίου. Εκαιγε στα χωριά Κερνίτσα - Καθολικό -Τράπεζα - Α. Πλάτανο - Καλαμιά - Α. Ακράτα. Στον τόπο επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τρία ελικόπτερα.

Φθιώτιδα: προχτές το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο Περιβόλι Δομοκού. Τη μάχη της κατάσβεσης έδιναν 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 150 στρατιώτες.

Φωκίδα: στην Καλλιθέα και στον Κολοφώνα. Η φωτιά ξεκίνησε προχτές το βράδυ και στον τόπο επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα.

Ρόδος: στις Καλιθιές, ώρα έναρξης στις 2.05 το μεσημέρι. Τριάντα πυροσβέστες, με εφτά οχήματα και ένα ελικόπτερο πάλευαν με τις φλόγες.

Θάσος: στα χωριά Αυλακιά, Χρυσή Αμμουδιά, Ακρωτήριο, Κέφαλος. Αρχισε χτες στις 2.10 το μεσημέρι. Στην περιοχή ήταν 80 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, ένα αεροσκάφος κι ένα ελικόπτερο.

Ηλεία: στην Αλφειούσα η φωτιά αναζωπυρώθηκε και είχε δυο μέτωπα. Στο Καλλίκομο και στο φράγμα Αλφειού. Στον τόπο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δυο αεροπλάνα.

Μαγνησία: στη Συκή, στις δέκα το πρωί, αναζωπυρώθηκε πυρκαγιά, ενώ 70 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δυο αεροσκάφη έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Σάμος: η Πυροσβεστική υποστήριζε ότι υπήρχε ύφεση, όμως αργά το απόγευμα η φωτιά αναζωπυρώθηκε. Στο νησί παραμένουν 550 πυροσβέστες με 62 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στα χωριά Ελατα - Ποταμός - Αγ. Ειρήνη της Χίου.

Ενα από τα πιο όμορφα δάση της χώρας μας καίγεται στην περιοχή Κορομηλιά της Σαμαρίνας Γρεβενών και σε Αγ. Βαρβάρα - Ελεύθερο - Δίστρατο Κόνιτσας. Στην πρώτη περιοχή η πυρκαγιά ξεκίνησε προχτές στις 2.50 το μεσημέρι και επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 115 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 64 στρατιώτες. Στη δεύτερη περιοχή η φωτιά άρχισε προχτές στις 4.30 το απόγευμα και επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο.

Γρήγορα ελέγχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Ν. Ζωή της Μάνδρας από 25 πυροσβέστες και τρία αεροπλάνα, όπως και στο Κρυονέρι όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Η ίδια κατάσταση ήταν στα Νεροτρίβια Εύβοιας.

Χτες το βράδυ αναμενόταν μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς από τη νότια Βουλγαρία. Ηταν σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα και πλησίαζε προς το Πεντάλοφο. Στην περιοχή υπήρχε ένα όχημα της Πυροσβεστικής με εποχικούς για να την αναχαιτίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες δε διατέθηκαν άλλες δυνάμεις, ούτε ανοίχτηκε ανιπυρική ζώνη διότι οι αρχές εκτιμούν ότι η πυρκαγιά θα περάσει στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ