Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλες καταστροφές στα χωριά

Κάηκαν 60 - 70 σπίτια και άλλα 200 έπαθαν ζημιές

Ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση χτες στο Νομό Κορινθίας, όπου μαινόταν φωτιά σε δύο μέτωπα, στους Αγίους Θεοδώρους και τα Κάτω Πιτσά Ξυλοκάστρου, με αποτέλεσμα να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές, να καούν σπίτια, να κινδυνέψουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ η φωτιά προς στιγμή φάνηκε να πλησιάζει προς τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ».

Η φωτιά που ξεκίνησε στους Αγίους Θεοδώρους στις 11.10 π.μ από δασική περιοχή στη θέση Πανόραμα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, επεκτάθηκε γρήγορα και στις περιοχές Ανω και Κάτω Κόκκινη Σπηλιά, ενώ κατευθύνθηκε προς την Εθνική Οδό και πέρασε απ' την άλλη πλευρά.

Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, 60 με 70 κάηκαν και άλλα 200 έπαθαν ζημιές, οικισμοί και χωριά εκκενώθηκαν, καθώς η φωτιά πλησίαζε και περνούσε μέσα από κατοικημένες περιοχές, ενώ διακόπηκε προσωρινά και η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Η φωτιά πέρασε επίσης από τις περιοχές Στενό, Σουσάκι και Κιάφα Μπέκα, ήταν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στα Γεράνια Ορη.

Η κατάσταση ήταν δραματική, καθώς πέρα από τις πύρινες φλόγες που κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, πυκνός καπνός είχε σκεπάσει τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας μια μουντή και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ηταν νωρίς το απόγευμα κι έμοιαζε να 'χει ήδη νυχτώσει.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν 30 οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρα και βοηθητικά μηχανήματα του δήμου. Ενώ ακατάπαυστες ήταν κι οι προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους και αναμετρήθηκαν με τις φλόγες με κλαδιά, νερό από δεξαμενές των σπιτιών κι ό,τι άλλο είχαν.

Στην περιοχή πραγματοποίησε περιοδεία χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη με καινούρια μέτωπα βρισκόταν η φωτιά, που ξεκίνησε προχτές το απόγευμα σε δασική περιοχή στα Κάτω Πιτσά Ξυλοκάστρου. Η φωτιά είχε κάψει μέχρι χτες το απόγευμα 30 σπίτια και μεγάλη δασική έκταση, ενώ η κατάσβεση ήταν πολύ δύσκολη, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι. Η φωτιά πέρασε από τις περιοχές Ανω Πιτσά, Κορφιώτισσα, Ξανθοχώρι, Βρυσούλες (τα δυο τελευταία χωριά εκκενώθηκαν προσωρινά) και κατευθύνθηκε προς τη Ρίζα. Στην περιοχή βρέθηκαν πυροσβεστικά οχήματα από Πάτρα, Αίγιο, Αθήνα. Το πρωί υπήρχε ένα αεροπλάνο, το οποίο, όμως, λόγω αέρα, δεν μπορούσε να πετάξει. Οι πύρινες γλώσσες πέρασαν και από την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά και το μεγάλο μέτωπο μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ