ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Προκλητική επίθεση στους εργαζόμενους
  • Υποταγμένα στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου θέλουν οι μεγαλοβιομήχανοι τα λαϊκά στρώματα
  • Ζητούν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» ενόψει των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Επίθεση στους εργαζόμενους που αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου εξαπέλυσαν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι- παραμονή μιας ακόμη πανεργατικής απεργίας - προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα, απαίτησαν διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και άμεση υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση «η οποία έχει δεσμευτεί, αλλά δεν έχει κάνει τα λόγια έργα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιδόθηκε σε ένα αντεργατικό ντελίριο χλευασμού και απαξίωσης για τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής, ανάγοντας τους επιχειρηματίες στους... κύριους πληγέντες της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι «αγόγγυστα» προσφέρουν στον τόπο και εργάζονται παρά τις δυσκολίες, αντί να είναι «στους δρόμους, να απεργούν και να απαιτούν». Αυτό το τελευταίο είναι αλήθεια, αφού το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων έχει ως στόχο να δώσει στους κεφαλαιοκράτες όσο γίνεται περισσότερο δημόσιο χρήμα, κατακλέβοντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οπότε δε χρειάζεται να ζητήσουν αυτό που τους προσφέρεται απλόχερα. «Οι κινητοποιήσεις, οι αναταραχές και οι βιαιότητες όλο αυτό τον καιρό, υποκινούνται από εκείνους που για δικό τους όφελος πασχίζουν να συντηρήσουν όλες εκείνες τις παθογένειες που έκαναν το λαό μας ζητιάνο στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ αν και χλευάζει τις λαϊκές αντιδράσεις, δεν τις υποτιμά. Ο Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα κοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα», σίγουρος ότι μια τέτοια κίνηση θα άναβε το φιτίλι στην «μπαρουταποθήκη», αλλά και ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση να κόψει πολλούς μισθούς μέσω της φορολογίας και των άλλων επιβαρύνσεων που έχει βάλει μπρος για το σύνολο των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, οι μεγαλοβιομήχανοι την έχουν «στημένη» στους εργαζόμενους και στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Δ. Δασκαλόπουλος μπορεί να έκανε λόγο για «ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας», που οι βιομήχανοι «το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε», αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα συμφωνήσουν σε αυξήσεις στους μισθούς έστω στο ύψος του πληθωρισμού, είπε ότι ο ΣΕΒ προειδοποιεί εδώ και 8 μήνες για τις «πρωτόγνωρες συνθήκες, που απαιτούν πρωτόγνωρες δράσεις» και κάλεσε να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα των επιχειρήσεων και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα»! (Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ο πληθωρισμός είναι 2,8%).

Ο ΣΕΒ θεωρεί επίσης ότι είναι καιρός να καταφέρει ολοκληρωτική «νίκη» στο ζήτημα της «ευελιξίας» της εργασίας. Δήλωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο επαρκεί, αλλά η ευελιξία θα πρέπει να διευρυνθεί γιατί «κάνει καλό στην απασχόληση και στους εργαζόμενους» και θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Λιγότερο «ευέλικτος» εμφανίστηκε απέναντι στην πιθανότητα επιβολής νέας εισφοράς από τις επιχειρήσεις ή στην αύξηση της φορολόγησης των τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον κι αυτές... προβλήματα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι: «Η κυβέρνηση έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα ανάγκης. Καλείται τώρα να τολμήσει τις αναγκαίες αλλαγές προοπτικής με δύο άξονες:

  • Τη δραστική συρρίκνωση και αναδόμηση του μεταπολιτευτικού κράτους, με προτεραιότητα στις ΔΕΚΟ και στους εκατοντάδες άχρηστους οργανισμούς, επιτροπές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα και σπαταλούν τους φόρους των πολιτών. Μόνο το έλλειμμα του ΟΣΕ ισοδυναμεί περίπου με το ποσό που θα αποφέρει η μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο.
  • Την άμεση προώθηση των δομικών μέτρων για την ανάπτυξη που περιέχονται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - με απόλυτη προτεραιότητα στο άνοιγμα των αγορών (κυρίως μεταφορών και ενέργειας), την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και τη δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν έχει περάσει από τα λόγια στα έργα».

Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η ΔΕΗ, όπου όπως είπε επιβάλλεται και εκεί η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου. Η «αναδόμηση» που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνει πάντως και ζητήματα όπως η μονιμότητα στο Δημόσιο. Ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων είπε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε εάν κάποια προβλήματα οφείλονται και σε αυτή και ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην κοινωνία. Οσο για τους φορείς που θα καταργηθούν, έσπευσε να δηλώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει άνθρωποι στο δρόμο. Οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί σε υπηρεσίες και προϊόντα, «θα καλυφθεί πολύ σωστά και αποτελεσματικότερα από τις δημιουργικές δυνάμεις». Οπότε οι επιχειρηματίες θα αναλάβουν οι ίδιοι... «να λυμαίνονται το κρατικό χρήμα» και «να σπαταλούν τους φόρους των πολιτών».

Οι μεγαλοβιομήχανοι προβλέπουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να ξεπεραστεί η ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση «τα πράγματα ούτε πρέπει ούτε μπορούν να γίνουν ξανά όπως πριν. Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης και επιδοτούμενης ανάπτυξης έχει οριστικά τελευτήσει». Προφανώς, όμως, εξαιρούν τους εαυτούς τους, καθώς στην ίδια συνέντευξη, ο Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε: «Μπορούμε να κάνουμε, όμως, τη δύσκολη πορεία της ανασυγκρότησης πιο βατή αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα - που καθυστερούν τραγικά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμο και το νέο πακέτο!

Κυβερνητική έκθεση στην Κομισιόν. Στη λαιμητόμο συντάξεις, Ασφάλιση - Υγεία. Και μετατάξεις στο δημόσιο για την κάλυψη των «κενών»

Τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα δρομολογεί ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία και συνεννόηση με την ΕΕ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Τα τελευταίας κοπής σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για συζήτηση στα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιουρογκρούπ) που συνεδριάζουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει και επιταχύνει πολύ περισσότερο όταν αυτό «κριθεί αναγκαίο», ακόμη και στην περίπτωση που διαβλέψουν έστω και την παραμικρή «αστοχία» στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί.

Ενόψει και των ευρωενωσιακών συμβουλίων το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν αναλυτική έκθεση για τα πεπραγμένα της πολιτικής και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Στο επίσημο κυβερνητικό κείμενο περιγράφονται και τα νέα μέτρα που θα έχουν γίνει «νόμος» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010 και που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να κλιμακώσει πολύ έγκαιρα, από τον Απρίλη του 2010. Με το νέο πακέτο βάζουν στην καρμανιόλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, υποσχόμενοι να προχωρήσουν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων, νέες ανατροπές στο σύστημα και στις δαπάνες για υγεία. Συμπληρωματικά με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο έρχεται τώρα και η κάλυψη των «κενών» με αναδιανομή προσωπικού από υπηρεσία σε υπηρεσία!

Στην έκθεση που απευθύνουν στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «αβεβαιότητες», για «επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών», ενώ επανεκτιμούνται και προς τα κάτω οι ρυθμοί πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2010. Ορθά - κοφτά ενημερώνουν τους εταίρους ότι τα υψηλά επιτόκια κρατικού δανεισμού θα «οδηγήσουν πιθανότατα σε αναθεώρηση και το κονδύλι για τόκους που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010». Είναι απόλυτα φανερό ότι ήδη δρομολογούν τα συμπληρωματικά πακέτα.

Σύμφωνα με την αναφορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

  • Η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2010 θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις του «Προγράμματος Σταθερότητας», ενδεχομένως και σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στο χειρότερο σενάριο.
  • Προβλέπεται μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών εξαιτίας των μειώσεων στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο και μείωση της απασχόλησης.
  • Σημειώνονται οι «αβεβαιότητες» που είχαν εκφραστεί από Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το μέγεθος της φοροδιαφυγής που θα καταφέρουν να εντοπίσουν. Απόλυτα φανερό ότι και για το συγκεκριμένο η όποια «αστοχία» θα αναπληρωθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
  • «Αβεβαιότητες» διαπιστώνουν και για τα επενδυτικά σχέδια. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκτιμά ως κρίσιμο ζήτημα την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων που στηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, δηλαδή από πόρους που σε συνδυασμό και με τις ενισχύσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα περάσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
ΠΑΜΕ
Αυτό που τελεύτησε είναι ο καπιταλισμός

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με σχετικό δελτίο Τύπου, σημειώνει:

«Οι βιομήχανοι δεν παραιτούνται των απαιτήσεών τους να αξιοποιηθούν οι πρώην ΔΕΚΟ για λογαριασμό της κερδοφορίας τους και όλες οι υποδομές, που με ιδρώτα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

Οι βιομήχανοι βαφτίζουν αγκυλώσεις τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και θέλουν την πλήρη κατάργησή τους. Και όλα αυτά στο όνομα της «πατρίδας», δηλαδή της κερδοφορίας τους.

Ο ΣΕΒ ακόμα λέει ότι το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης έχει τελευτήσει.

Δεν τελεύτησε κανένα μοντέλο επιδοτούμενης ανάπτυξης. Αυτό που τελεύτησε είναι ο καπιταλισμός, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και πρέπει να ανατραπεί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός πρέπει να αντιδράσει πιο αποφασιστικά

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, σημειώνεται:

«Ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων.

Οσο για τον 14ο μισθό, ο ΣΕΒ "ξεχνάει" ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δε γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα.

Εναντίον όλων αυτών και της ΕΕ πρέπει να δράσει ο λαός πιο αποφασιστικά. Απάντηση στις προκλήσεις του προέδρου του ΣΕΒ πρέπει να είναι η αυριανή απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ