Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμο και το νέο πακέτο!

Κυβερνητική έκθεση στην Κομισιόν. Στη λαιμητόμο συντάξεις, Ασφάλιση - Υγεία. Και μετατάξεις στο δημόσιο για την κάλυψη των «κενών»

Τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα δρομολογεί ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία και συνεννόηση με την ΕΕ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Τα τελευταίας κοπής σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για συζήτηση στα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιουρογκρούπ) που συνεδριάζουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει και επιταχύνει πολύ περισσότερο όταν αυτό «κριθεί αναγκαίο», ακόμη και στην περίπτωση που διαβλέψουν έστω και την παραμικρή «αστοχία» στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί.

Ενόψει και των ευρωενωσιακών συμβουλίων το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν αναλυτική έκθεση για τα πεπραγμένα της πολιτικής και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Στο επίσημο κυβερνητικό κείμενο περιγράφονται και τα νέα μέτρα που θα έχουν γίνει «νόμος» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010 και που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να κλιμακώσει πολύ έγκαιρα, από τον Απρίλη του 2010. Με το νέο πακέτο βάζουν στην καρμανιόλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, υποσχόμενοι να προχωρήσουν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων, νέες ανατροπές στο σύστημα και στις δαπάνες για υγεία. Συμπληρωματικά με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο έρχεται τώρα και η κάλυψη των «κενών» με αναδιανομή προσωπικού από υπηρεσία σε υπηρεσία!

Στην έκθεση που απευθύνουν στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «αβεβαιότητες», για «επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών», ενώ επανεκτιμούνται και προς τα κάτω οι ρυθμοί πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2010. Ορθά - κοφτά ενημερώνουν τους εταίρους ότι τα υψηλά επιτόκια κρατικού δανεισμού θα «οδηγήσουν πιθανότατα σε αναθεώρηση και το κονδύλι για τόκους που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010». Είναι απόλυτα φανερό ότι ήδη δρομολογούν τα συμπληρωματικά πακέτα.

Σύμφωνα με την αναφορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

  • Η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2010 θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις του «Προγράμματος Σταθερότητας», ενδεχομένως και σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στο χειρότερο σενάριο.
  • Προβλέπεται μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών εξαιτίας των μειώσεων στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο και μείωση της απασχόλησης.
  • Σημειώνονται οι «αβεβαιότητες» που είχαν εκφραστεί από Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το μέγεθος της φοροδιαφυγής που θα καταφέρουν να εντοπίσουν. Απόλυτα φανερό ότι και για το συγκεκριμένο η όποια «αστοχία» θα αναπληρωθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
  • «Αβεβαιότητες» διαπιστώνουν και για τα επενδυτικά σχέδια. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκτιμά ως κρίσιμο ζήτημα την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων που στηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, δηλαδή από πόρους που σε συνδυασμό και με τις ενισχύσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα περάσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ