Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες περικοπές σε ΝΑΤ και ΟΑΕΕ

Ευθεία βολή στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και των ναυτεργατών εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στο πλαίσιο των βάρβαρων αντιλαϊκών της μέτρων και του «Προγράμματος Σταθερότητας», αποφάσισε να μειώσει, καταρχήν, κατά 10% το ποσό της επιχορήγησης που είχε προϋπολογιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να καταβληθεί στο ΝΑΤ για τη μερική κάλυψη του οργανικού του ελλείμματος!

Το «φιρμάνι» για το πετσόκομμα της επιχορήγησης στο ΝΑΤ υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και έχει ήδη κατατεθεί στη διοίκηση του Ταμείου για έγκριση με τίτλο: «Πρώτη τροποποίηση Προϋπολογισμού ΝΑΤ έτους 2010»! Η εφαρμογή της απόφασης αυτής πρακτικά σημαίνει εκτίναξη στα ύψη του ήδη υπέρογκου ελλείμματος του ΝΑΤ - που έχει προκαλέσει η εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή των εφοπλιστών και η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ που τους υπηρετεί -, πρόβλημα στην καταβολή ακόμα και των κύριων συντάξεων και ...πάει λέγοντας!

Σύμφωνα με έγγραφα της διεύθυνσης του Οικονομικού Τμήματος του ΝΑΤ, μειώνεται συνολικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης κατά 152.300.416 ευρώ και το έλλειμμα από τα 83.402.596 ευρώ που ήταν διαμορφωμένο εκτινάσσεται στα 235.703.012 ευρώ!

Ανάλογη περικοπή έχει αποφασιστεί και για το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ), που αφορά στο επίδομα ανεργίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του κλάδου. Κόβουν από το Ταμείο 30.211.584 ευρώ και εκτινάσσουν το έλλειμμά του από 16.368.836 σε 46.580.420 ευρώ!

Η κατάσταση του Ταμείου είναι ακόμα πιο δραματική, αφού ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ και των ταμείων του (κλάδων όπως ο ΚΑΑΝ) συντάχτηκε με εντελώς χαλκευμένα στοιχεία, αφού έχει να κλείσει ισολογισμός στο Ταμείο από το 2003 - για να καλυφθεί η ληστεία των εφοπλιστών σε βάρος του ΝΑΤ - και εμφανίζονταν ποσά αυθαίρετα ως έσοδα.

Χτύπημα για τους διαβητικούς

Ο «εξορθολογισμός των δαπανών» - όπως βαφτίζεται η αντιασφαλιστική επέλαση - παρασέρνει και τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Με μια απαράδεκτη απόφαση για το διαχωρισμό των διαβητικών σε δύο κατηγορίες, με βάση την ηλικία, προχωρά σε περικοπές των χορηγούμενων ταινιών μέτρησης του διαβήτη. Ετσι σε μηνιαία βάση όσοι διαβητικοί είναι μικρότεροι από 40 χρόνων θα παίρνουν 100 ταινίες μέτρησης ενώ όσοι είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων θα παίρνουν 25 ταινίες! Εξέλιξη που, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας και πολιτικής πρόληψης, μεγαλώνει τα αδιέξοδα των διαβητικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο γενικό πληθυσμό δεν εντοπίζεται σε πρώιμα στάδια η νόσος και έτσι ένας στους δέκα δε γνωρίζει καθόλου ότι πάσχει απ' αυτή.

Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι πιο οδυνηρές: Περίπου 30% των διαβητικών (τύπου Ι και ΙΙ) θα εμφανίσουν διαβητική νεφροπάθεια και από αυτούς περίπου οι μισοί θα φτάσουν σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν καταλήξει από άλλες επιπλοκές της νόσου. Ηδη στη χώρα μας το 30% των αιμοκαθαιρομένων ασθενών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ