ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Η ταξική αλληλεγγύη σπάει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς

Από κινητοποίηση των απεργών αλιεργατών με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων

Motion Team

Από κινητοποίηση των απεργών αλιεργατών με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων
Πάνω στη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης έσπασε η νέα προσπάθεια των πλοιοκτητών της Μηχανιώνας να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να χτυπήσουν την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών που συνεχίζεται για τρίτο μήνα. Τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μαζί με δεκάδες ακόμη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους από διάφορους κλάδους δουλειάς, απέτρεψαν 12 Αιγύπτιους, που ήρθαν από την Αθήνα, να ενταχθούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθούν να στήσουν οι μεγαλοπλοιοκτήτες.

Οι πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας, αποθρασυμένοι από τη στήριξη κυβέρνησης - μηχανισμών καταστολής - υπηρεσιών, αλλά και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, αρνούνται να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις των απεργών που παλεύουν για εισόδημα που να ανταποκρίνεται στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν και τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την απεργία, που μάλιστα κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο το οποίο αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων τους, απορρίπτοντας καθολικά τους ισχυρισμούς των πλοιοκτητών.

Οι πλοιοκτήτες απολύουν τους απεργούς και προσλαμβάνουν παράνομα απεργοσπάστες τους οποίους φορτώνουν στα πλοία τους από άλλα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού έχουν ζητήσει από γνωστό Αιγύπτιο δουλέμπορο, που έχει έδρα τον Πειραιά, να φέρει άλλους Αιγύπτιους για να επανδρώσουν τα αλιευτικά σκάφη τους. Ετσι βρέθηκαν να ταξιδεύουν για τη Θεσσαλονίκη οι 12 Αιγύπτιοι.

Η πληροφορία έφτασε στους απεργούς μεσημέρι Σαββάτου. Κινητοποιήθηκαν αμέσως και μαζί με το ΠΑΜΕ έστησαν μπλόκα σε κάθε πιθανό σημείο άφιξής τους. Συγκεντρώθηκαν από τις 8 το βράδυ στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, στο ΚΤΕΛ Αθηνών και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στις 2 ξημερώματα Κυριακής το λεωφορείο με τους 12 Αιγύπτιους έφτασε στον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ. Οι απεργοί αλιεργάτες μίλησαν στους συμπατριώτες τους, τους εξήγησαν πως έρχονται να πάρουν τη δική τους δουλειά, πως οι πλοιοκτήτες αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους γιατί θέλουν να προσλάβουν άλλους πιο φθηνούς εργάτες, χωρίς δικαιώματα. Τους ενημέρωσαν για την επιχείρηση που έχουν στήσει οι εργοδότες με στόχο να τους διώξουν από τα σκάφη και από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς ήδη να κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι 12 Αιγύπτιοι στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους απεργών. Παρά τη φτώχεια τους, την ανάγκη για δουλειά, την ελπίδα πως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μεροκάματο, δε δέχθηκαν να γίνουν απεργοσπάστες. Κατανόησαν ότι είναι συμφέρον όλων των εργατών να λήξει νικηφόρα ο αγώνας των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας, γιατί θα διασφαλίσει συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές για όσους σήμερα δουλεύουν στα πλοία, αλλά και για όσους άλλους μετανάστες εργάτες θα έρθουν στο μέλλον. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το ταξικό κίνημα και τους αγώνες του, για την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Εφοδος εφοπλιστών στα δικαιώματα των ναυτεργατών

Πλάτη βάζει η υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ

Η έφοδος που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, σε βάρος του συνόλου των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αφορά πλέον τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ενώ ταυτόχρονα με την φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αέρα στα πανιά της εφοπλιστικής επιθετικότητας δίνει και η πλειοψηφία της υποταγής στη διοίκηση της ΠΝΟ, όπως φάνηκε και χτες στη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010 της διοίκησης της Ομοσπονδίας με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, που εκπροσωπεί τα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας και κρουαζιερόπλοια.

Οι εφοπλιστές, γνωρίζοντας ότι έχουν στο τσεπάκι αυτή την πλειοψηφία, δήλωσαν ευθέως χωρίς περιστροφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα, διότι «έχουμε κρίση, δε βγαίνουμε, θα δέσουν τα πλοία και θα απολυθούν οι ναυτεργάτες».

Πριν τη φράση αυτή είχε εκτυλιχθεί ένα άθλιο παζάρι σε βάρος των ναυτεργατών. Οι εφοπλιστές αρχικά πρότειναν μηδενικές αυξήσεις και στη συνέχεια ...σε μία επίδειξη γενναιοδωρίας ανέβηκαν στο 1%! Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, από 10% αυξήσεις που ζητούσε, έπεσε στο ...6% και έπεται συνέχεια. Ομως, ταυτόχρονα, απεμπόλησε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των ναυτεργατών, ακόμα και το αυτονόητο για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αλλωστε, πριν τη διαπραγματευτική συνάντηση, η ίδια πλειοψηφία, είχε σπεύσει να τα «βρει» με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής εταιρείας «Royal Caribbean Celebrity Cruises», στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ», όπου επικρατεί μαύρη ανασφάλιστη εργασία και από χτες ξεκίνησε κρουαζιέρες από τον Πειραιά. Παρά τις αρχικές της κραυγές για ακινητοποίηση του πλοίου, επειδή δεν είχε ναυτολογημένο ούτε έναν Ελληνα ναυτεργάτη, δηλαδή ναυτεργάτη με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, τελικά συμφώνησε να περιμένει μέχρι τις 12 Απρίλη, να της απαντήσει η εταιρεία ...αν θα ναυτολογήσει και πόσους Ελληνες ναυτεργάτες!

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν απάντηση σε αυτό το μαύρο μέτωπο εφοπλιστών, πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, οργανώνοντας τις δυνάμεις τους μέσα και έξω από τα καράβια για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη, στο Σύνταγμα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Από τη σύσκεψη της Επιτροπής Νέων της ΠΣΟ
Από τη σύσκεψη της Επιτροπής Νέων της ΠΣΟ
Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την οργάνωση των αγώνων της εργαζόμενης νεολαίας σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα υιοθετούν και θα προβάλλουν τις θέσεις και τα αιτήματα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ήταν το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε την Επιτροπή Νέων της ΠΣΟ που συνεδρίασε - για πρώτη φορά - το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή αναδείχθηκε το Νοέμβρη του 2009 στη Συνδιάσκεψη του Περού και σε αυτή συμμετέχουν νέοι συνδικαλιστές από Λ. Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες με αφορμή το γιορτασμό των 65 χρόνων της ΠΣΟ, το 16ο Συνέδριό της (τον Απρίλη του 2011 στην Αθήνα,) τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και την Παγκόσμια Μέρα Δράσης που θα οργανώσει η ΠΣΟ φέτος το Σεπτέμβρη. Ακόμα η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΠΣΟ να φτιάξουν ομάδες νέων εργαζομένων.

Τέλος, η Επιτροπή εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους Ελληνες εργαζόμενους και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους εργάτες και το λαό της Ονδούρας, στους λαούς του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και στις χώρες της Αφρικής που πλήττονται από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πολιτιστικό τριήμερο

Πολιτιστικό τριήμερο από τις 22 έως τις 24 Απρίλη, στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ, διοργανώνει το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης. Το τριήμερο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 22 Απρίλη με εγκαίνια έκθεσης εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία) και συζήτηση με θέμα «Εργατική τάξη και τέχνη». Θα συνεχιστεί την Παρασκευή 23 Απρίλη με μουσικό αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και θα κορυφωθεί το Σάββατο 24 Απρίλη με λογοτεχνικό αφιέρωμα και παρουσίαση του βιβλίου «Siqueiros, η ζωή και το έργο του».

Οι καλλιτέχνες, οι ερασιτέχνες δημιουργοί, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6978 152612, 6978 594724 και στο e-mail: andronikidis_g@gmail.gr. Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι τις 10 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ