Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφοδος εφοπλιστών στα δικαιώματα των ναυτεργατών

Πλάτη βάζει η υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ

Η έφοδος που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, σε βάρος του συνόλου των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αφορά πλέον τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ενώ ταυτόχρονα με την φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αέρα στα πανιά της εφοπλιστικής επιθετικότητας δίνει και η πλειοψηφία της υποταγής στη διοίκηση της ΠΝΟ, όπως φάνηκε και χτες στη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010 της διοίκησης της Ομοσπονδίας με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, που εκπροσωπεί τα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας και κρουαζιερόπλοια.

Οι εφοπλιστές, γνωρίζοντας ότι έχουν στο τσεπάκι αυτή την πλειοψηφία, δήλωσαν ευθέως χωρίς περιστροφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα, διότι «έχουμε κρίση, δε βγαίνουμε, θα δέσουν τα πλοία και θα απολυθούν οι ναυτεργάτες».

Πριν τη φράση αυτή είχε εκτυλιχθεί ένα άθλιο παζάρι σε βάρος των ναυτεργατών. Οι εφοπλιστές αρχικά πρότειναν μηδενικές αυξήσεις και στη συνέχεια ...σε μία επίδειξη γενναιοδωρίας ανέβηκαν στο 1%! Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, από 10% αυξήσεις που ζητούσε, έπεσε στο ...6% και έπεται συνέχεια. Ομως, ταυτόχρονα, απεμπόλησε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των ναυτεργατών, ακόμα και το αυτονόητο για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αλλωστε, πριν τη διαπραγματευτική συνάντηση, η ίδια πλειοψηφία, είχε σπεύσει να τα «βρει» με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής εταιρείας «Royal Caribbean Celebrity Cruises», στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ», όπου επικρατεί μαύρη ανασφάλιστη εργασία και από χτες ξεκίνησε κρουαζιέρες από τον Πειραιά. Παρά τις αρχικές της κραυγές για ακινητοποίηση του πλοίου, επειδή δεν είχε ναυτολογημένο ούτε έναν Ελληνα ναυτεργάτη, δηλαδή ναυτεργάτη με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, τελικά συμφώνησε να περιμένει μέχρι τις 12 Απρίλη, να της απαντήσει η εταιρεία ...αν θα ναυτολογήσει και πόσους Ελληνες ναυτεργάτες!

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν απάντηση σε αυτό το μαύρο μέτωπο εφοπλιστών, πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, οργανώνοντας τις δυνάμεις τους μέσα και έξω από τα καράβια για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη, στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ