ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση

Στο πολυσύχναστο Μετρό της Μόσχας βρήκαν το θάνατο 38 ανυποψίαστοι επιβάτες από βομβιστές αυτοκτονίας κάτω από το κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας

Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας αποκλείουν το Μετρό, μετά τις εκρήξεις των βομβών
Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας αποκλείουν το Μετρό, μετά τις εκρήξεις των βομβών
ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 38 είναι οι νεκροί και πάνω από 65 οι τραυματίες - εκ των οποίων οι 30 σε σοβαρή κατάσταση - από τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ώρα αιχμής στους σταθμούς του Μετρό της Μόσχας, Λουμπιάνκα (7.56) και Παρκ Κουλτούρι (μισή ώρα αργότερα). Η σημερινή ημέρα ανακηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα. Ο σταθμός Λουμπιάνκα βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), ενώ το Παρκ Κουλτούρι - έξι στάσεις μακριά αποτελεί κομβικό σταθμό του δικτύου του μετρό.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών με την «Interpol» να προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή της», τόσο ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, όσο και το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως τις συγκεκριμένες επιθέσεις πραγματοποίησαν δύο γυναίκες, ενώ τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις λεγόμενες «Μαύρες Χήρες» - τις γυναίκες καμικάζι που έχουν δράσει και στο παρελθόν σε χτυπήματα με τη σφραγίδα των λεγόμενων Τσετσένων αυτονομιστών ενόπλων μαχητών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε ακόμα υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο παρόμοιες επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα είχαν διεξαχθεί από τους παραπάνω, υποστηρίζοντας πως μάχονται για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, ο αυτοαποκαλούμενος «εμίρης του ρωσικού Βορείου Καυκάσου» επικεφαλής των ενόπλων Τσετσένων, Ντοκού Ουμάροφ, είχε προειδοποιήσει πως «η ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα επεκταθεί και στο έδαφος της Ρωσίας ...ο πόλεμος θα έρθει και στις δικές τους πόλεις».

Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις έρχονται μήνες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τσετσενία από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θεωρώντας πως οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει τριγμούς στις ένοπλες ομάδες των λεγόμενων ισλαμιστών μαχητών. Η περίσσια αισιοδοξία, μάλιστα, φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στο Βόρειο Καύκασο του πρότεινε προσχέδιο αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο...

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ορκίστηκε να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό, δίνοντας παράλληλα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάι Καντίροφ, κάλεσε σε πανστρατιά κατά της τρομοκρατίας.

Αντιδράσεις από τους ...ευαίσθητους ιμπεριαλιστές

Σύσσωμοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποί τους, αξιοποιώντας τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, έσπευσαν να δηλώσουν το «παρών» στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», με το πρόσχημα του οποίου σφαγιάζονται λαοί. Μεταξύ των ευαίσθητων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, η προεδρεύουσα της ΕΕ ισπανική κυβέρνηση, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κ.ά. Μήνυμα καταδίκης απέστειλε και η ελληνική κυβέρνηση.

ΡΩΣΙΑ
Τοποθετήσεις των ΚΚ για τις εκρήξεις

Τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας καταδίκασαν τις εκρήξεις κι εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα δεκάδες θύματα και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Το ΚΚΡΟ

Επιπλέον ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), έκανε λόγο για «πόλεμο που έχει κηρυχθεί κατά της ρωσικής κοινωνίας και δεν σταματάει εδώ και 20 χρόνια».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ συνδύασε το γεγονός με τις άλλες πρόσφατες μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, όπως η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο και η βλάβη στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Σιβηρίας, κάνοντας λόγο για «στρατηγική της έντασης» και κάλεσε «το λαό και το έθνος να συσπειρωθεί ενάντια σε τέτοια φαινόμενα».

Κάλεσε ακόμη στην αύξηση της επαγρύπνησης και στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «μια από τις αιτίες όσων συμβαίνουν είναι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, που οδηγεί τους ανθρώπους στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στον εξευτελισμό», φαινόμενα που, όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερα έντονα στον Καύκασο.

Το ΚΕΚΡ

Από τη μεριά του, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), τόνισε: «Εμείς οι κομμουνιστές ακόμα μια φορά υπογραμμίζουμε πως τη διεθνική διχόνοια, τις αιματηρές συγκρούσεις, καθώς και τις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της καταστραμμένης ΕΣΣΔ τα έφερε ο καπιταλισμός».

Ο Γραμματέας του ΚΕΚΡ κατήγγειλε πως «οι ρωσικές αρχές στα χρόνια του Πούτιν δοκίμασαν να καθοδηγήσουν τις εκρηκτικά επικίνδυνες περιοχές, παραδίδοντάς τες στη "διοίκηση" εκ των αντιμαχόμενων οικογενειακών κλικών, οργανώνοντας τη μεταβίβαση όχι μόνο της κρατικής εξουσίας, αλλά και των επίσημων τίτλων σε κληρονομική βάση, κι ακόμη παρέχοντας στους αρχηγούς αυτούς επιπλέον αρμοδιότητες και δικαιώματα στον τομέα εξασφάλισης της δημόσιας τάξης. Είναι απλοϊκό, όμως, να υποθέτει κανείς πως οι εξελίξεις στο Βόρειο Καύκασο και σε μερικές ακόμη περιοχές της Ρωσίας μπορούν εύκολα να διευθετηθούν με τις μεθόδους "διοίκησης της οικογενειακής κλίκας", αφού πάρα πολλές δυνάμεις και πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα δρουν εδώ, μεταξύ των οποίων και του ξένου κεφαλαίου».

Ο Β. Τιούλκιν σημείωσε ακόμη πως «βασικές ενέργειες των αρχών κατευθύνονται στην ενίσχυση του καθεστώτος της αστυνομοκρατίας και της επίθεσης κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ετσι, υπό τη σημαία της ενίσχυσης της εξουσίας και του αγώνα με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, στα χρόνια του Πούτιν καταργήθηκαν οι εκλογές των κυβερνητών, επιβλήθηκαν πολυάριθμες απαγορεύσεις σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, υποβλήθηκαν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που οδήγησαν στο σχηματισμό ενός Κοινοβουλίου που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας. Γι' αυτόν το λόγο οι κομμουνιστές δηλώνουν πως η βασική αιτία που γεννά τις εστίες της κοινωνικής και διεθνικής έντασης, μεταξύ των οποίων και τις τερατώδεις μορφές της τρομοκρατίας των ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κλικών, είναι ο καπιταλισμός, ενώ τα βάρη πέφτουν στους ώμους του απλού λαού».

Η απάντηση σ' αυτά τα σχέδια θα είναι η συσπείρωση και ενίσχυση του «Κόκκινου Μετώπου», καταλήγει στη δήλωσή του ο Β. Τιούλκιν.


Ι. Π.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σενάρια για το ναυάγιο κορβέτας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Εμμεσες αιχμές κατά της ΛΔ Κορέας άφησε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-γιανγκ, λέγοντας πως οι βορειοκορεατικές αρχές ίσως κατεύθυναν σκοπίμως παλιά νάρκη προς τη μεριά της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» που βυθίστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν κόπηκε στη μέση από έκρηξη αδιευκρίνιστης αιτίας.

Ωστόσο, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός απέφυγε να εξαπολύσει ευθέως «κατηγορώ» κατά της Πιονγκγιάνγκ, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σημάδι» για άμεση επίθεση από τη γείτονα ΛΔ Κορέας. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ως πιθανές αιτίες ακόμη δύο θεωρίες: α) Η νάρκη όντως να βρισκόταν τυχαία στην περιοχή του ναυαγίου από την περίοδο του Κορεατικού Πολέμου, αφού, όπως είπε, «μετά τον πόλεμο του 1953 συλλέχθηκαν πολλές νάρκες αλλά όχι όλες» και β) να έσκασε κάποια τορπίλη ή πύραυλος ή κάποιο άλλο απ' τα όπλα που μετέφερε το ίδιο το «Τσεονάν»...

Παράλληλα, ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υπογράμμιζαν πως η αιτία θα παραμένει αδιευκρίνιστη, εκτός και αν ανασυρθεί το σκάφος και γίνουν οι απαραίτητες έρευνες των εμπειρογνωμόνων.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ απηύθυνε έκκληση στα 21 σκάφη που συμμετείχαν χτες για τέταρτη μέρα στις έρευνες διάσωσης για τον εντοπισμό των 46 αγνοουμένων ναυτικών και αξιωματικών, να μη σταματήσουν παρά μόνον εφόσον εξανεμιστεί κάθε ελπίδα.

Τέλος, χτες ανώτατος αξιωματούχος του στρατού της ΛΔ Κορέας κατηγόρησε Σεούλ και Ουάσιγκτον για τις «φονικές συνέπειες» από την εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, επιτρέποντας την είσοδο και την παρουσία (ντόπιων και ξένων) δημοσιογράφων στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ