Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση

Στο πολυσύχναστο Μετρό της Μόσχας βρήκαν το θάνατο 38 ανυποψίαστοι επιβάτες από βομβιστές αυτοκτονίας κάτω από το κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας

Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας αποκλείουν το Μετρό, μετά τις εκρήξεις των βομβών
Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας αποκλείουν το Μετρό, μετά τις εκρήξεις των βομβών
ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 38 είναι οι νεκροί και πάνω από 65 οι τραυματίες - εκ των οποίων οι 30 σε σοβαρή κατάσταση - από τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ώρα αιχμής στους σταθμούς του Μετρό της Μόσχας, Λουμπιάνκα (7.56) και Παρκ Κουλτούρι (μισή ώρα αργότερα). Η σημερινή ημέρα ανακηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα. Ο σταθμός Λουμπιάνκα βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), ενώ το Παρκ Κουλτούρι - έξι στάσεις μακριά αποτελεί κομβικό σταθμό του δικτύου του μετρό.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών με την «Interpol» να προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή της», τόσο ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, όσο και το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως τις συγκεκριμένες επιθέσεις πραγματοποίησαν δύο γυναίκες, ενώ τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις λεγόμενες «Μαύρες Χήρες» - τις γυναίκες καμικάζι που έχουν δράσει και στο παρελθόν σε χτυπήματα με τη σφραγίδα των λεγόμενων Τσετσένων αυτονομιστών ενόπλων μαχητών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε ακόμα υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο παρόμοιες επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα είχαν διεξαχθεί από τους παραπάνω, υποστηρίζοντας πως μάχονται για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, ο αυτοαποκαλούμενος «εμίρης του ρωσικού Βορείου Καυκάσου» επικεφαλής των ενόπλων Τσετσένων, Ντοκού Ουμάροφ, είχε προειδοποιήσει πως «η ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα επεκταθεί και στο έδαφος της Ρωσίας ...ο πόλεμος θα έρθει και στις δικές τους πόλεις».

Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις έρχονται μήνες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τσετσενία από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θεωρώντας πως οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει τριγμούς στις ένοπλες ομάδες των λεγόμενων ισλαμιστών μαχητών. Η περίσσια αισιοδοξία, μάλιστα, φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στο Βόρειο Καύκασο του πρότεινε προσχέδιο αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο...

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ορκίστηκε να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό, δίνοντας παράλληλα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάι Καντίροφ, κάλεσε σε πανστρατιά κατά της τρομοκρατίας.

Αντιδράσεις από τους ...ευαίσθητους ιμπεριαλιστές

Σύσσωμοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποί τους, αξιοποιώντας τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, έσπευσαν να δηλώσουν το «παρών» στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», με το πρόσχημα του οποίου σφαγιάζονται λαοί. Μεταξύ των ευαίσθητων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, η προεδρεύουσα της ΕΕ ισπανική κυβέρνηση, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κ.ά. Μήνυμα καταδίκης απέστειλε και η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ