Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση σε όλα τα επίπεδα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα στη μεθόριο της Γάζας, μετά τις σκληρές μάχες, περίπου για ένα 24ωρο,κοντά στο Κχαν Γιούνις, όπου ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για αρκετά μέτρα και αποχώρησε το βράδυ του Σάββατου. Ταυτόχρονα, στη Δυτική Οχθη επιβλήθηκε «αποκλεισμός για λόγους ασφαλείας» μέχρι τις 6 Απρίλη, οπότε τελειώνουν οι γιορτασμοί για το εβραϊκό Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή επιτράπηκε, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, να εισέλθουν φορτία με ρούχα και παπούτσια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πριν την τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, το Ισραήλ «θα απαντήσει αποφασιστικά στις προκλήσεις της "Χαμάς"», στην οποία επέρριψε το σύνολο της ευθύνης για τις συγκρούσεις που άρχισαν την Παρασκευή και στοίχισαν τη ζωή, τουλάχιστον, σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τρεις Παλαιστινίους. Ο υπουργός Οικονομικών, και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, Γιουβάλ Στάινιτς, έδινε σαφέστερο στίγμα, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ δε θα ανεχτεί για πολύ το καθεστώς της Γάζας να εξοπλίζεται και να πλήττει Ισραηλινούς πολίτες. Θα υποχρεωθούμε να προβούμε σε εκκαθάριση».

Κατά τη διάρκεια του ίδιου υπουργικού συμβουλίου, εξετάστηκε η ισραηλινή απάντηση στα αιτήματα της Ουάσιγκτον για λήψη «συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προκειμένου να επαναληφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές έμμεσες συνομιλίες.Ο Νετανιάχου αποπειράθηκε πάλι να υποβαθμίσει την ένταση στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις. Μίλησε για «σχέσεις καλών φίλων» και διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γιεντότ Αχαρονότ», σύμφωνα με το οποίο στενός συνεργάτης του δήλωνε ότι «ο Ομπάμα είναι καταστροφή για το Ισραήλ».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπάθησε και ο σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, μιλώντας για «στενότατους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών». Εντούτοις, η Ουάσιγκτον δε σχολίασε τις διαρροές που δημοσιοποίησε, χθες, και το BBC, σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές στην ισραηλινή ηγεσία ότι αν δεν αλλάξει στάση ως προς τον εποικισμό, καταρχάς, της Ιερουσαλήμ, αλλά και της Δ. Οχθης συνολικά, τότε οι ΗΠΑ δε θα ασκήσουν βέτο, αλλά θα απέχουν από την ψηφοφορία σχετικής καταδικαστικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για πρώτη φορά.

Αραβική καταδίκη

Την καταδίκη της για το συνεχιζόμενο εποικισμό εξέφρασε, για άλλη μια φορά, η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει στάση το Ισραήλ «δεν υπάρχει χώρος για ειρηνευτική διαδικασία». Οι Αραβες ηγέτες στήριξαν τη θέση του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς «να μη συμμετάσχει σε κανένα διάλογο αν δεν τερματιστεί η κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ». Εντούτοις, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο τι πρέπει να πράξουν οι ίδιοι, παραπέμποντας μια τελική απόφαση για τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουν να κρίνουν και τις ισραηλινές επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ