Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκθεση κριτικής στην «ειδική σχέση» με ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκθεση 14μελούς διακομματικής Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι η περίοδος της «ειδικής σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας (δημιουργήθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο) «έχει παρέλθει», ωστόσο προσθέτει ότι ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών είναι «βαθύς και σημαντικός»... «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει όχι στις ΗΠΑ όταν τα συμφέροντά μας αποκλίνουν». Κατά τα μέλη της Επιτροπής, ο δεσμός των δύο χωρών είναι «μοναδικός», αλλά ο όρος της ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, «για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραπλανήσει και σας συνιστούμε να την αποφύγετε» υπογραμμίζουν ακόμη οι βουλευτές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, έχοντας επίγνωση «των ορίων μας και των εθνικών μας συμφερόντων» και ότι η επιρροή της Βρετανίας όσον αφορά την «ειδική σχέση» έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής υποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν οι βουλευτές.

Τέλος, η έκθεση σημειώνει πως η «αντίληψη ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα δουλοπρεπές σκυλάκι στην αμερικανική κυβέρνηση κατά τον πόλεμο στο Ιράκ είναι διαδεδομένη τόσο εντός Βρετανίας όσο και στο εξωτερικό» υπογραμμίζουν οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αντίληψη «που βλάπτει σοβαρά το βρετανικό κύρος και τα βρετανικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ