Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σενάρια για το ναυάγιο κορβέτας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Εμμεσες αιχμές κατά της ΛΔ Κορέας άφησε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-γιανγκ, λέγοντας πως οι βορειοκορεατικές αρχές ίσως κατεύθυναν σκοπίμως παλιά νάρκη προς τη μεριά της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» που βυθίστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν κόπηκε στη μέση από έκρηξη αδιευκρίνιστης αιτίας.

Ωστόσο, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός απέφυγε να εξαπολύσει ευθέως «κατηγορώ» κατά της Πιονγκγιάνγκ, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σημάδι» για άμεση επίθεση από τη γείτονα ΛΔ Κορέας. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ως πιθανές αιτίες ακόμη δύο θεωρίες: α) Η νάρκη όντως να βρισκόταν τυχαία στην περιοχή του ναυαγίου από την περίοδο του Κορεατικού Πολέμου, αφού, όπως είπε, «μετά τον πόλεμο του 1953 συλλέχθηκαν πολλές νάρκες αλλά όχι όλες» και β) να έσκασε κάποια τορπίλη ή πύραυλος ή κάποιο άλλο απ' τα όπλα που μετέφερε το ίδιο το «Τσεονάν»...

Παράλληλα, ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υπογράμμιζαν πως η αιτία θα παραμένει αδιευκρίνιστη, εκτός και αν ανασυρθεί το σκάφος και γίνουν οι απαραίτητες έρευνες των εμπειρογνωμόνων.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ απηύθυνε έκκληση στα 21 σκάφη που συμμετείχαν χτες για τέταρτη μέρα στις έρευνες διάσωσης για τον εντοπισμό των 46 αγνοουμένων ναυτικών και αξιωματικών, να μη σταματήσουν παρά μόνον εφόσον εξανεμιστεί κάθε ελπίδα.

Τέλος, χτες ανώτατος αξιωματούχος του στρατού της ΛΔ Κορέας κατηγόρησε Σεούλ και Ουάσιγκτον για τις «φονικές συνέπειες» από την εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, επιτρέποντας την είσοδο και την παρουσία (ντόπιων και ξένων) δημοσιογράφων στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ