ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων

Και αγωνία για ...εξωραϊσμό του καπιταλισμού

NEA YOΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη στήριξη του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στήριξη που θα σημάνει και την αποστολή περισσοτέρων στρατιωτών στο Αφγανιστάν εκ μέρους της Γαλλίας προσπάθησε να αποσπάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά το δείπνο και τη διμερή συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, στα «ιδιαίτερα διαμερίσματα» του Λευκού Οίκου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «μαζί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», εντούτοις, η αποστολή περισσοτέρων στρατιωτών στο σφαγείο του Αφγανιστάν θεωρείται μάλλον «μη δημοφιλής» απόφαση ειδικά σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος χαίρει της χαμηλότερης δημοτικότητας. Παράλληλα, στο ζήτημα του Ιράν, όπου φαίνεται ότι Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκονται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή την επιβολή «σκληρότερων κυρώσεων», αλλά φυσικά και η οικονομία και η καπιταλιστική κρίση βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών. Εξάλλου, πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή, όπου από κοινού υπογράφουν οι Ομπάμα και Σαρκόζι μαζί και με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ υποστηρίζουν ότι η «ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εύθραυστη» και καλούν για την «υλοποίηση των δεσμεύσεων, για το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβρη του 2009». Ας σημειωθεί ωστόσο ότι στη Σύνοδο του Πίτσμπουργκ το δίπολο Γερμανίας - Γαλλίας βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με το δίπολο Βρετανίας - ΗΠΑ...

Προφανώς, ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται σε αναζήτηση νέων επιλογών, όσον αφορά «τους εταίρους του», αυτή τη χρονική περίοδο τουλάχιστον. Ετσι δεν απευθύνεται μόνο στον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και στο «μεγάλο αμερικανικό λαό» που θα «πρέπει να καταλάβει ότι η απουσία κανόνων σκοτώνει την ελευθερία», όπως ανέφερε σε ομιλία του σε φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μάλιστα, ο Σαρκοζί προέτρεψε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ευρώπη για να ενισχύσουν τον έλεγχο της οικονομίας και πρόσθεσε «δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς κανόνες, χωρίς ρυθμίσεις (...)».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σαρκοζί στις ΗΠΑ πάντως είναι πλήρες. Τη Δευτέρα, συναντήθηκε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με επίκεντρο των συνομιλιών τους το Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ χτες συναντήθηκε επίσης με τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι.

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απ' την Σκύλλα στην Χάρυβδη ο λαός

ΡΩΜΗ.-- Τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα σε 13 περιφέρειες και σε 453 δήμους σε όλη την Ιταλία επιβεβαίωσαν τον εγκλωβισμό του λαού στις συμπληγάδες των κομμάτων της διαχείρισης του συστήματος, ενώ η αποχή ήταν υψηλή για εκλογές ανάλογου τύπου και έφτασε το 35%.

Το «μπλοκ των φιλελεύθερων», που συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την εθνικιστική ρατσιστική «Λίγκα του Βορρά», υπερίσχυσε σε 6 περιφέρειες: Βενέτο (Τρεβίζο - Βενετία) και στη Λομβαρδία (περιφέρεια του Μιλάνο) (τις είχε και πριν), στο Λάτσιο (αυτή που περιλαμβάνει και τη Ρώμη) και στο Πεδεμόντιο, του πάλαι ποτέ «αριστερού» Τορίνο, στην Καμπανία (Νάπολι) και στην Καλαβρία, περιοχές της Κάτω Ιταλίας (σημειωτέον εκεί ανήκει και το Ροζάρνο όπου είχαν γίνει τα γνωστά γεγονότα με τους μετανάστες). Επίσης οι «φιλελεύθεροι» επικράτησαν σχετικά άνετα και στη σεισμοπαθή L' Aquila (με 53%). Πέντε χρόνια πριν, το «φιλελεύθερο μπλοκ» είχε πάρει 2 από τις 8 περιφέρειες που είχαν γίνει εκλογές, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες είχαν πάρει συνολικά 11.

Το Κόμμα «Λαός για την Ελευθερία», του Μπερλουσκόνι, σημειώνει πτώση φτάνοντας στο 26,7% από 35,3% που είχε στις ευρωεκλογές, 37,4 στις βουλευτικές και 29,3% στις τοπικές του 2005. Η εθνικιστική ρατσιστική «Λίγκα του Βορρά» καταγράφει άνοδο στο 12,7% (ευρωεκλογές 10,2%, βουλευτικές εκλογές του 2008 8,3% και τοπικές εκλογές του 2005 5,6%). Μάλιστα, στο Βορρά ξεπερνά για πρώτη φορά σε ποσοστά το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ενώ ενισχύεται και στο Νότο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η παρουσιαζόμενη ως «προοδευτική συμμαχία», το «σοσιαλδημοκρατικό» μπλοκ (στο οποίο συνέπραξε και η λεγόμενη «Ομοσπονδία της Αριστεράς», δηλαδή η ομόσπονδη συμμαχία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, των Ιταλών Κομμουνιστών και της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς») είχε αποτελέσματα πολύ κάτω από τις προσδοκίες του. Μπορεί να επικράτησε στην πόλη της Ρώμης, αλλά συνολικά στην περιφέρεια του Λάτσιο υπέστη μεγάλες απώλειες. Επικράτησε στις παρακάτω περιφέρειες 7: Στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, της Φλωρεντίας, στις κεντρικές περιοχές Μάρκε, Ούμπρια (Περουτζια), Εμίλια Ρομάνα, Τοσκάνη, Μπάρι (στην Απουλία κατέβηκε ο πρώην Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης ως υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος -ΔΚ- Νικι Βέντολα, που ηγείται της Αριστεράς, Οικολογίας και Ελευθερίας, δορυφόρου του ΔΚ). Το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε συνολικά 25,9%, ενώ στις ευρωεκλογές είχε 26,1%, στις βουλευτικές, το 2008, 33,2 και στις δημοτικές εκλογές, το 2005, το αντίστοιχο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε τότε 32,6. Σημαντικές απώλειες είχε η λεγόμενη «Ομοσπονδία της Αριστεράς».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ποινικά υπεύθυνη έκρινε γαλλικό δικαστήριο την ενεργειακή εταιρεία «Total» για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του τάνκερ της «Ερικα» το 1999, στα ανοιχτά της Γαλλίας. Η δικαστική απόφαση επέβαλε πρόστιμο 375.000 ευρώ στην εταιρεία, η οποία, ουσιαστικά, δεν πρόκειται να πληρώσει παρά 5.000 ευρώ, καθώς έχει, ήδη, όπως υποστήριξε, δαπανήσει 370.000 για τον «καθαρισμό» της θαλάσσιας περιοχής και των γαλλικών ακτών.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σε 97 συλλήψεις για εκδηλώσεις βίας και 133 για παραβιάσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα του νέου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περισσότερο από ένα μήνα από το σεισμό, σημαδεύτηκαν οι φετινές εκδηλώσεις για την Ημέρα του Νέου Αγωνιστή.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Παρά τις μικρές καθυστερήσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών, απελευθερώθηκε χτες ο στρατιώτης Πάμπλο Μονκάγιο, ο οποίος ήταν επί 12 χρόνια αιχμάλωτος των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC. Πρόκειται για τη δεύτερη μονομερή απελευθέρωση τις τελευταίες ημέρες.

ΑΜΜΑΝ-- Νοτιοκορεατικό κονσόρτσιουμ της «Daewoo» και του κρατικού Κορεατικού Ερευνητικού Ιδρύματος Ατομικής Ενέργειας υπέγραψε χτες στην Ιορδανία συμφωνία ύψους 130 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη βόρεια πόλη Ιρμπίντ.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Την εγκατάλειψη των συνομιλιών με την κυβέρνηση αποφάσισαν οι διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα» στην Ταϊλάνδη, που απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών, δηλώνοντας ότι επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προνομιακή σχέση με ΕΕ θέλει η Μέρκελ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη θέση της υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία φαίνεται να υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Δευτέρας, στην Αγκυρα, σημειώνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι άνευ χρονοδιαγράμματος και δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν με πλήρη ένταξη της Αγκυρας. Οπως υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι «κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, σε σχέση με το 1950, που η Τουρκία πρωτοέκανε αίτηση στην ΕΕ». Την Αγκελα Μέρκελ αρνήθηκαν να συναντήσουν οι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (ΜΗΡ).

Κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, η Α. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης για αναθεώρηση του συντάγματος, επαινώντας τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται, σύμφωνα με τα συμφέροντα της ΕΕ και ενάντια στον τουρκικό λαό.

Χτες το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο να ελέγξει τους θεσμούς, που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ερντογάν και να προωθήσει δήθεν τον «εκδημοκρατισμό» της χώρας, συνεχίζοντας ωστόσο την επίθεση σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του λαού.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φαίνεται να έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες και να αναγνωρίζει επίσημα την αυτόνομη κουρδική οντότητα του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχοντας αποστείλει σύμφωνα με τη Ζαμάν και πρόξενο στο Αρμπίλ. Χτες αναμενόταν συνάντηση του Κούρδου ηγέτη Νετσιρβάν Μπαρζανί με τον Α. Νταβούτογλου στην Αγκυρα, με κύριο θέμα τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και της διοίκησης του βορείου Ιράκ, καθώς και τη συνεργασία τους για την πάταξη του ΡΚΚ.

ΑΪΤΗ
Το «μεγάλο φαγοπότι»

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Δυόμιση μήνες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου η Αϊτή έχει περάσει πλέον στα αζήτητα παρά το γεγονός ότι η εποχή των εαρινών βροχών πλησιάζει, η εποχή των τυφώνων και των κυκλώνων έπεται, ενόσω σχεδόν 600.000 άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να επιβιώσουν στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα αλλά και άλλες πόλεις.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης γίνονται μάλλον με ρυθμό χελώνας. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται η λεγόμενη «διάσκεψη των Δωρητών» που οργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη. Πρόκειται φυσικά για μία πλειοδοσία μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στο «φαγοπότι» της ανοικοδόμησης και του «μέλλοντος του Αϊτής» για την εκμετάλλευση του λαού της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ