Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων

Και αγωνία για ...εξωραϊσμό του καπιταλισμού

NEA YOΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη στήριξη του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στήριξη που θα σημάνει και την αποστολή περισσοτέρων στρατιωτών στο Αφγανιστάν εκ μέρους της Γαλλίας προσπάθησε να αποσπάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά το δείπνο και τη διμερή συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, στα «ιδιαίτερα διαμερίσματα» του Λευκού Οίκου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «μαζί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», εντούτοις, η αποστολή περισσοτέρων στρατιωτών στο σφαγείο του Αφγανιστάν θεωρείται μάλλον «μη δημοφιλής» απόφαση ειδικά σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος χαίρει της χαμηλότερης δημοτικότητας. Παράλληλα, στο ζήτημα του Ιράν, όπου φαίνεται ότι Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκονται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή την επιβολή «σκληρότερων κυρώσεων», αλλά φυσικά και η οικονομία και η καπιταλιστική κρίση βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών. Εξάλλου, πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή, όπου από κοινού υπογράφουν οι Ομπάμα και Σαρκόζι μαζί και με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ υποστηρίζουν ότι η «ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εύθραυστη» και καλούν για την «υλοποίηση των δεσμεύσεων, για το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβρη του 2009». Ας σημειωθεί ωστόσο ότι στη Σύνοδο του Πίτσμπουργκ το δίπολο Γερμανίας - Γαλλίας βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με το δίπολο Βρετανίας - ΗΠΑ...

Προφανώς, ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται σε αναζήτηση νέων επιλογών, όσον αφορά «τους εταίρους του», αυτή τη χρονική περίοδο τουλάχιστον. Ετσι δεν απευθύνεται μόνο στον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και στο «μεγάλο αμερικανικό λαό» που θα «πρέπει να καταλάβει ότι η απουσία κανόνων σκοτώνει την ελευθερία», όπως ανέφερε σε ομιλία του σε φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μάλιστα, ο Σαρκοζί προέτρεψε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ευρώπη για να ενισχύσουν τον έλεγχο της οικονομίας και πρόσθεσε «δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς κανόνες, χωρίς ρυθμίσεις (...)».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σαρκοζί στις ΗΠΑ πάντως είναι πλήρες. Τη Δευτέρα, συναντήθηκε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με επίκεντρο των συνομιλιών τους το Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ χτες συναντήθηκε επίσης με τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ