Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση στη μεθόριο με τη Γάζα

Οι συγκρούσεις γενικεύονται στην μεθόριο της Γάζας
Οι συγκρούσεις γενικεύονται στην μεθόριο της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ._

Νέα ένταση δημιουργήθηκε, χτες το πρωί, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, στο ύψος της πόλης Κχαν Γιούνις, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κοντά στη μεθόριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας 15χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 12 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και ένας 9χρονος, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι για να τιμήσουν την «Ημέρα της Γης», δηλαδή τη συμπλήρωση 34 χρόνων (1976) από την ημέρα που έξι Ισραηλινοί Αραβες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε διαδήλωση ενάντια στις προσαρτήσεις της γης τους από το κράτος, εντός της ισραηλινής επικράτειας. Ανάλογες επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και στις πόλεις των Ισραηλινών Αράβων.

Νέο βρετανικό μέτρο

Μετά την απέλαση του Ισραηλινού διπλωμάτη από τη Βρετανία λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση πλαστογράφησης 12 βρετανικών διαβατηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ύποπτους για τη δολοφονία του στελέχους της «Χαμάς» Μαχμούντ Μπάμπχουχ, στο Ντουμπάι, στα τέλη Ιανουαρίου, το Λονδίνο επιμένει στο πιο έντονο ύφος απέναντι στο Ισραήλ. Χτες, η κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Ελεγχο των Στρατιωτικών Εξαγωγών κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα όπλα που λαμβάνει η ισραηλινή ηγεσία από τη Βρετανία δεν χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση, θα εξεταστεί το ζήτημα ανά συμφωνία και όχι συνολικά προκειμένου να υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ