Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - G8
Κορυφώνονται επαφές και πιέσεις για επιπλέον κυρώσεις

OTTABA - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ισχυρά και αυστηρά μέτρα» κατά του Ιράν σε περίπτωση που δε συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου ν' αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος ζήτησαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της G8, που συναντήθηκαν στην Οττάβα του Καναδά, συμπληρώνοντας ότι «ο δρόμος του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτός». Στην εισηγητική του ομιλία, ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφερ Χάρπερ απηύθυνε έκκληση στην Τεχεράνη για «άμεση συνεργασία» αλλά και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αναλάβει τις ευθύνες του κάνοντας σημαντικά βήματα».

Πάντως, εντός και εκτός της συνόδου, αλλεπάλληλες ήταν οι συζητήσεις για το τι στάση θα τηρήσει τελικά η Κίνα ως προς το ζήτημα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ανοιχτά το ζήτημα έθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία, σε δηλώσεις της, απέφυγε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και την κινεζική στάση, υποστήριξε, όμως, ότι και για το Πεκίνο είναι αδιανόητο να υπάρξει Ιράν με πυρηνικά όπλα.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου στην Οττάβα, ο Ρώσος Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι τάσσεται υπέρ της εξάντλησης των διπλωματικών προσπαθειών τονίζοντας, όμως, ότι «δεν μπορεί ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά έτσι ώστε να μην είναι σε βάρος του ιρανικού λαού». Από την άλλη, την κατηγορηματική του αντίθεση στην προοπτική επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν επαναδιατύπωνε, ο Τούρκος πρωθυπουργός, στις επαφές του με την Γερμανίδα Καγκελάριο που επισκέπτεται την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε επιλογή εκτός της διπλωματίας απειλεί την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιού Γιορκ Τάιμς», το οποίο επικαλείται διαρροές προερχόμενες από επιθεωρητές του ΟΗΕ και από μυστικές υπηρεσίες αλλά και δήλωση του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί του «Iranian Student News Agency», υποστηρίζει ότι το Ιράν «αρχίζει να κατασκευάζει άλλους δύο νέους πυρηνικούς σταθμούς, σε ορεινές περιοχές», προετοιμαζόμενο για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμη και αν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, οι σταθμοί αυτοί δεν θα είναι έτοιμοι πριν παρέλθει μια τετραετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόπειρες διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2019-08-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ (2019-08-23 00:00:00.0)
Νέο πακέτο κυρώσεων (2010-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται διπλωματία και πιέσεις (2010-02-18 00:00:00.0)
Νέοι διαξιφισμοί με αφορμή εκτόξευση πυραύλου (2008-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ