Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέοι διαξιφισμοί με αφορμή εκτόξευση πυραύλου

Προς σημαντικές συμφωνίες Αγκυρα - Τεχεράνη για εξαγωγή και μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη ανησυχία εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, αλλά και η ισραηλινή κυβέρνηση για την επιτυχή εκτόξευση από το Ιράν, την Κυριακή, πυραύλου που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δορυφόρο. Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επανέλαβαν τις γνωστές τους αιτιάσεις περί πιθανότητας να χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγόρησαν την ιρανική ηγεσία ότι δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που της έχουν ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τους κινδύνους πίσω από τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Τεχεράνη υποβάθμισε ένας Ισραηλινός ειδικός. Ο Γιτζάκ Μπεν Ισραελ, νυν βουλευτής του κυβερνώντος «Καντίμα» και πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι το Ιράν «έχει ακόμη πολύ δρόμο στον τομέα των δορυφόρων και απλώς υπερβάλλει σκοπίμως για τις δυνατότητές του, με στόχο ν' αποθαρρύνει τυχόν επιθέσεις εναντίον του». Ο Μπεν Ισραελ επέμεινε ότι εκ μέρους του Ιράν απειλή δεν είναι ούτε οι δορυφόροι, ούτε οι βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα θα συζητήσει, για δεύτερη φορά μέσα στον τρέχοντα μήνα, με την ιρανική ηγεσία ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ολι Χαϊνόνεν έφτασε, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας έκθεσης της Επιτροπής για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικές συμφωνίες και δυσαρέσκεια

Ενώ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωνε, χτες, ότι τον επόμενο μήνα, Αγκυρα και Τεχεράνη θα έχουν σημαντικές συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο μέσω του προγραμματισμένου προς κατασκευή αγωγού Nabucco από την Ανατολική Τουρκία προς την Αυστρία. Επίσης, η Αγκυρα επιδιώκει ν' αναλάβουν τουρκικές εταιρείες την εκμετάλλευση τριών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, ήδη, σε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο. Εντούτοις, δεν προχώρησαν σε οριστική συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα. Κατά ορισμένους αναλυτές, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι «δίνει λάθος μηνύματα στην Τεχεράνη, στην παρούσα φάση που εξετάζονται επιπλέον κυρώσεις για να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ