Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Οι Λούγκο και Τσάβες σε κοινή περιοδεία στο φτωχό Σαν Πέδρο

Associated Press

Οι Λούγκο και Τσάβες σε κοινή περιοδεία στο φτωχό Σαν Πέδρο
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Ενεργειακή συμφωνία με τη Βενεζουέλα

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με την οποία θα προμηθεύουμε στην Παραγουάη το πετρέλαιο που χρειάζεται, ως την τελευταία σταγόνα... για την ανάπτυξη του λαού, της βιομηχανίας και της γεωργίας της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε ομιλία του στο Σαν Πέδρο, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Ο Τσάβες περιόδευσε στο Σαν Πέδρο με τον νέο Πρόεδρο της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, μετά την ορκωμοσία του Λούγκο που επισημοποίησε την αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας μετά τη μονοκρατορία του κόμματος «Κολοράντο» επί 47 χρόνια. Η Βενεζουέλα, όπως ορίζει μια από τις συμφωνίες που συνήψαν, θα αυξήσει σε 25.000 βαρέλια την ημέρα, από 18.600 σήμερα, την ποσότητα του πετρελαίου που παρέχει στη χώρα.

Η Παραγουάη είναι σημαντική παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά δε διαθέτει ορυκτά καύσιμα και καταναλώνει περίπου 28.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο Φερνάντο Λούγκο, ο «επίσκοπος των φτωχών», εμφανιζόταν από ΜΜΕ ότι «θέλει να κρατήσει απόσταση» από τον Τσάβες... Εντούτοις, η πρώτη του ενέργεια ως Πρόεδρος ήταν οι επαφές με τους Προέδρους της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ κι η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, όπου δηλώνουν τη θέλησή τους για σύσφιγξη των σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ