Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Τέλος εποχής» για τον Μουσάραφ

Παραιτήθηκε πριν τον «παραιτήσουν»

Associated Press

Παραιτήθηκε πριν τον «παραιτήσουν»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα και εννέα χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1999, με το οποίο κατέλαβε την εξουσία του Πακιστάν, ο Περβέζ Μουσάραφ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας. Μία ημέρα πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής του από την κυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα, οι φήμες, που διαψεύδονταν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες, έκαναν λόγο όχι μόνο για παραίτηση, αλλά και για διαφυγή του από τη χώρα και άναψαν όταν αεροπλάνο της σαουδαραβικής κυβέρνησης προσγειώθηκε την Κυριακή στο Πακιστάν.

«Η παραίτησή μου θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης σήμερα» δήλωσε ο Μουσάραφ στο χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα, αναφέροντας ότι η απόφασή του ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί μία επιζήμια για τη χώρα εξέλιξη και ότι είναι βέβαιος πως οι κατηγορίες εις βάρος του - για παραβίαση του Συντάγματος και κατάχρηση εξουσίας - δε θα ευσταθούσαν.

Επί της ουσίας, ο Περβέζ Μουσάραφ δεν είναι πλέον αναγκαίος όσο ήταν τα εννέα αυτά χρόνια που κατέστησε τη χώρα στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την «εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», καθώς οι αντιδράσεις, και κυρίως οι λαϊκές αντιδράσεις, αυξήθηκαν με την πάροδο των ετών, με πολλούς Πακιστανούς να θεωρούν τη συμμαχία με τις ΗΠΑ υπαίτια για την αυξανόμενη βία στη χώρα. Το 2007 υπέστη καθοριστικά χτυπήματα με την απόφασή του να αποπέμψει δεκάδες δικαστές και να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το Φλεβάρη οι σύμμαχοί του στο Κοινοβούλιο ηττήθηκαν και ο ίδιος απομονώθηκε. Οι πιέσεις για παραίτηση χτύπησαν «κόκκινο» από την 8η Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την αποπομπή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συνεχίσει να εργάζεται με το Πακιστάν στον αγώνα «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», την «ενίσχυση της δημοκρατίας», αλλά και σε άλλα θέματα και μετά από την παραίτηση του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζοντρού σε σχετική του ανακοίνωση. Λίγο νωρίτερα, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υποσχέθηκε επίσης σε δική της ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται «με την πολιτική κυβέρνηση που εξελέγη δημοκρατικά».


Την ίδια στιγμή η εξαθλίωση στη χώρα μεγαλώνει και η αναζήτηση τροφίμων μοναδικό μέλημα όλο και περισσοτέρων...

Associated Press

Την ίδια στιγμή η εξαθλίωση στη χώρα μεγαλώνει και η αναζήτηση τροφίμων μοναδικό μέλημα όλο και περισσοτέρων...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ